≫ 

Proslava Dana Republike Srpske: Održan svečani defile u Banjaluci

U defileu je učestvovao najveći broj učesnika do sada

  • 33

Republika Srpska danas proslavlja 30 godina postojanja nizom manifestacija.

Nakon služenja Svete arhijerejske liturgije, koju je u hramu Hrista Spasitelja predvodio patrijarh srpski Porfirije, održan je svečani defile u Banjaluci.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač predvodili su Svečani defile povodom Dana Republike.

U defileu je učestvovao najveći broj učesnika do sada, skoro 2.800. Prvi put zajedno učestvovali su helikopteri MUP-a Srpske i konjica.

Pripadnici ešalona SAЈ-a MUP-a Srpske pevali su na Svečanom defileu muzičku numeru "Za krst", a i himna "Bože pravde" odjekivala je Banjalukom.

Na defileu prikazano je 38 ešalona koje su sastavljene od studenata RS do ratnih veterana, udruženja boraca, spasioci, vatrogasci, sportisti, članovi auto-moto saveza i drugi.

Policijske snage podeljen je takođe u razne ešalone.

Tu su motorizovane jedinice, zastavni vodi koji čine počasne jedinice formirane 2002, specijalne antiterorističke jedinice, žandarmerija koja je formirana avgusta 2019, posebne snage policije, pripadnici srednje policijske škole i policijske akademije, konjanici koja je osnovana 2017.

Prikazana su i vozila ja koja koriste snage Policije RS među kojim je i borbenn višenamensko vozilo "Despot" koje se proizvedi u RS. Prikazani su i helikopteri policije RS.

Dodik: Republika Srpska ostvaranje sna srpskog naroda

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je 9. januar - Dan Republike, poručivši da je Republika Srpska ostvaranje sna srpskog naroda na ovim prostorima i garant opstanka.

- Ponosan što sam svih ovih godina na braniku Republike - rekao je Dodik u obraćanju na svečanom defileu povodom 9. januara, dodavši da je Srpska pokazala da može i želi da živi u slobodi.

Dan Republike Srpske svečani defile Banjaluka Akademija Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

On je istakao da za srpski narod nema slobode bez države, te da je "Republika Srpska naša država, bez obzira kako to neko gledao ili osporavao.

- Naša sloboda nije na uštrb nekih drugih, već naše pravo. Imamo nameru da živimo u slobodi i pružimo je i drugima - istakao je Dodik.

On je naglasio da je cilj mir, odbrana slobode, Republike i života dostojnog čoveka.

- Naš cilj je odbrana slobode i Republike Srpske - poručio je Dodik.

Cvijanović: Nikada nećemo odustati od Republike Srpske

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da nikada neće odustati od Republike Srpske.

- Vi ste najbolji svedoci da nikada nije bilo jednostavno, da nijedna godina iza nas nije bila laka i jednostavna, ali ste isto tako svedoci da zajedno, okupljeni, možemo napred - istakla je predsednica Srpske u obraćanju nakon svečanog defilea u Banjaluci povoodm obeležavanja 30 godina Republike Srpske.

Dan Republike Srpske svečani defile Banjaluka Akademija Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ona je rekla da oseća ponos i čast što je na čelu Republike u vremenu kad se obeležava ovaj značajan jubilej.

Večeras će na platou ispred Palate Republike biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Gradonačelnik Beograda čestitao Dan RS

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je čestitku povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

- Nastala na temeljima teške borbe, Republika Srpska je ostvarenje sna i plod težnje naše braće preko Drine da žive bezbedno i u miru sa svima. Republika Srpska nas u matici Srbiji 30 godina čini ponosnima, neprestano nam dajući primer kako se voli svoja zemlja i svoj narod. Prvih 30 godina je za nama, a ja od srca želim da obeležite još mnogo jubileja, zajedno sa Srbijom kao vašom najjačom podrškom - naveo je Radojičić.

On je naveo da je Grad Beograd u prethodnoj godini pokazao da je uvek tu za svoju braću, podsetivši da je u prošloj godini imao sastanke s kolegama iz Banja Luke, Bijeljine, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Višegrada, Srebrenice. "Zajedno smo dokazali da su naše veze neraskidive", rekao je Radojičić.

- Radujem se što ćemo i u ovoj godini nastaviti da radimo na snaženju naših odnosa. U ime svih Beograđana, Republici Srpskoj i svim njenim građanima želim srećnu krsnu slavu Svetog Stefana i srećan rođendan. Živela Republika Srpska! Živela Srbija! - navodi se u čestitki gradonačelnika Radojičića.

Stefanović: Dan RS se slavi s ogromnim osećajem ponosa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je danas čestitku povodom Dana Republike Srpske, kojoj je poželeo da nastavi da se razvija na putu mira, stabilnosti i napretka.

- Svim građanima naše bratske Republike Srpske od srca čestitam Dan Republike i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana. Danas se navršava vaših prvih trideset godina i ovo je vaš najvažniji dan koji slavimo sa ogromnim osećajem ponosa - naveo je Stefanović u čestitki.

- Od srca vam želim svako dobro i uspešan rad, kako bi Republika Srpska nastavila da se razvija na putu mira, stabilnosti i prosperiteta. Živela Republika Srpska! - naveo je Stefanović, kako prenosi Ministarstvo odbrane.

Marković: Srbi s druge strane Drine opstali zahvaljujući RS

Povodom 9. januara Dana Republike Srpske, istoričar Predrag Marković ocenio je da je "naš narod s druge strane Drine opstao zahvaljujući RS".

Proglašenje RS bio je odgovor na nameru muslimana i Hrvata da se izdvoje iz SFR Jugoslavije i reakcija na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH, podsetio je Marković u Jutarnjem programu RTS i ukazao da "Srbi preko Drine nisu hteli da ostanu bez zaštite pa su zato i stvorili državni okvir zahvaljujući kojem su opstali".

Marković je istakao da "ima simbolike u tome što je dan prvomučenika Svetog Stefana ujedno i dan najstradalnijeg naroda u Evropi".

- Narod Republike Srpske je pored Jevreja, Belorusa i Ukrajinaca najviše stradao u Drugom svetskom ratu i suočeni sa takvom uspomenom, naša braća preko Drine nisu htela opet da stradaju - rekao je Marković.

On je ocenio da Republika Srpska ima svetliju budućnost nego što se čini i predočava da je muslimansko-hrvatska koalicija rasturena.

Petković čestitao 9. januar, Dan Republike Srpske

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je 9. januar, Dan Republike Srpske i poručio da su braća sa Kosova i Metohije uz Srpsku.

Petković je na svom Instagram profilu poželeo srećnih prvih 30 godina Republike Srpske.

- Na srpskom mučeništvu sazdana, odolevaš istrajno svim nedaćama u najtežim vremenima! Tvoja braća s Kosova i Metohije uz tebe su i dele sva stradalništva i pregnuća da ostaneš svetitelj srpstva - napisao je Petković povodom Dana Republike Srpske.

Stranke čestitale 30-godišnjicu osnivanja Republike Srpske

Stranke iz Srbije čestitale su danas Republici Srpskoj krsnu slavu i 30 godina od njenog osnivanja.

- Srbija nema samo obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom da čuva Srpsku, nego ima još veću obavezu zbog onih koji su svoje živote dali i ugradili u Republiku Srpsku. Zbog toga je obaveza svih nas da je gradimo i čuvamo - poručio je predsednik POKS, Vojislav Mihailović.

Kandidat za predsednika Srbije Srpske koalicije NADA, Miloš Jovanović, kazao je da je danas dan na koji smo svi ponosni.

Jovanović je u saopštenju ocenio da je Republika Srpska najvažnija tekovina ratova, koji su devedesetih godina prošlog veka bili nametnuti srpskom narodu.

- Više od toga, ona je danas uslov opstanka, slobode i nezavisnosti srpskog naroda zapadno od Drine. Konačno, ona predstavlja realnost koja se više nikada neće izmeniti. I zbog svega toga Srbija uvek mora i uvek će biti uz nju - naveo je Jovanović.

Srpski pokret Dveri ocenjuje da je stvaranjem Republike Srpske sprečen ponovni genocid nad našim sunarodnicima sa druge strane Drine.

- Ogromne nevine žrtve koje je naš narod podneo za vreme građanskog rata u Bosni i Hercegovini, kao i dugogodišnje robije predstavnika državnih i vojnih krugova u kazamatima savremene Evrope, cena su koju je naš narod sa tih prostora morao da plati da bi danas njihova deca živela u slobodi - naveo je u saopštenju potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

"Srbija i njeno rukovodstvo mora još više da nastavi da pruža svaku vrstu pomoći sunarodnicima preko Drine i stvara uslove za što lakši i jednostavniji promet ljudi, roba i usluga, po uzoru na bezgranični prostor između zemalja Evropske unije", poruči je Kostić.

Čubrilović: Postojanje i opstanak RS garancija za miran san

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima 30. rođendan Republike Srpske, ističući da je danas veoma važno postaviti nove prioritete opstanka i razvoja Republike, kao stabilne i uspešne zajednice, saopšteno je iz Odseka za odnose s javnošću NSRS.

- Poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine proglasili su Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo. Od tada do danas Republika Srpska uspešno odoleva brojnim izazovima i prošla je kroz brojne krize, od one ratne, do onih mirnodopskih koje su nas kasnije pratile - naveo je predsednik skupštine RS.

- Zahvaljujući našoj odlučnoj volji, Republika Srpska je opstala i ostala, kao siguran dom, pre svega, srpskog naroda u BiH - rekao je predsednik Čubrilović, podsećajući na to da je narod Republike Srpske na referendumu odbranio svoje pravo da obeležava Dan Republike, "koje su pokušali da mu oduzmu".

Čubrilović je podsetio da su svoj dom u Srpskoj pronašle stotine hiljada u ratu prognanih Srba sa prostora FBiH i Hrvatske i da je "postojanje i opstanak Republike Srpske garancija za njihov miran san".

- Najbolji od nas u temelje Republike Srpske ugradili su svoje živote i to niko od nas nema pravo, ni mandat da zaboravi. Njihova žrtva nije bila uzaludna, njihova žrtva stvorila je Republiku Srpsku, a na nama je da je sačuvamo i što jaču i stabilniju predamo u nasleđe generacijama koje dolaze - rekao je Čubrilović.

Čubrilović je naveo da je u godinama pred nama "neophodno vratiti neustavno i na silu oduzete nadležnosti Srpskoj, osnažiti njen ekonomski kapacitet, očuvati kulturnu baštinu i identitet, te učiniti sve kako bi došlo do poboljšanja demografske situacije".

Položeni venci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske

Program proslave 30 godina postojanja Republike Srpske počeo je u subotu polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju "Sveti Pantelija" i dodelom odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima biće upriličena u Kulturnom centru "Banski dvor", a svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biti održana u Sportskoj dvorani "Borik".

Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu sutra, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u podne.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom "Vječiti Dučić", u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

Video: Milorad Dodik: Ja se ne osećam kao Bosanac čak ni zavičajne pripadnosti što se tiče

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • РСК

    9. januar 2022 | 12:32

    Живела Република Српска!

  • Miaja

    9. januar 2022 | 12:23

    Ako Bog da sledeci defile od Banja Luke do Beograda ♥️♥️♥️

  • Danas

    9. januar 2022 | 12:53

    Živeli braćo! Važno je da se držimo zajedno i da nema izdajnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA