Oluja u Hrvatskoj: Orkanska bura prevrnula kamion, poginuo vozač. Vetar ruši stabla, urušila se i kuća

Za deo Hrvatske upaljen je crveni meteoalarm koji označava izuzetno opasno vreme

  • 0

Na Jadranu u Hrvatskoj duva jaka bura, a na ulicama su veliki problemi. 

Zbog udara bure sinoć je urušena stara, napuštena kuća u selu Kričina kod Bribira, a kamenje i drugi materijal s kuće prekrio je ulicu pa je za sav saobraćaj zatvorena ulica Bribir-Grižane, izvestila je u utorak Vinodolska opština.

Deo građevine je ostao preteći novim urušavanjem, a od Grižana do Bribira sada se može samo preko Crikvenice. Naime, još se pola kuće nadvilo nad ulicom i pitanje je hoće li se obrušiti na saobraćajnicu pod naletima bure.

Interventne službe su na terenu, izvestili su iz Vinodolske opštine.

Zbog olujne bure na području Kvarnera bilo je srušenih grana i stabala. Tako je u Hreljinu stablo palo na saobraćajnicu, ali su ga meštani brzo presekli i uklonili pa nije bilo dužeg prekida saobraćaja.

Udari vetra na mostu Krk u ranim jutarnjim satima su blizu 180 kilometara na sat, stoga ne čudi najviši stepen upozorenja sistema Meteoalarm kao ni brojna ograničenja u saobraćaju.

Nažalost, udar vetra odneo je i jedan život. Kod Prizne je poginuo vozač kamiona čije se vozilo prevrnulo usled orkanske bure.

I za danas je Državni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje zbog vetra za područje riječke regije i Kvarnera. Kroz Gorski kotar auto-putem Rijeka-Zagreb, između čvorova Delnice i Čavle, mogu prolaziti samo lična vozila.

Danas se razvedrilo na severozapadu, u unutrašnjosti, kao i na severnom Jadranu, dok je veći deo Hrvatske ipak pod oblacima. U Slavonskom Brodu pada slab sneg. U nastavku dana još može biti slabe padavine na istoku zemlje i u gorju, no preovladavaće suvo. Probleme stvara bura orkanske jačine, prognoza je meteorološkinje N1 Tee Blažević.

Bura rasplamsava veliki požar kod Omiša

 

I dalje je aktivan veliki požar koji je u ponedeljak posle 21 sat buknuo u ​Lokv​i​ Rogoznic​i na predelu Ivašnjak​, ​a više od sto vatrogasaca​ s omiškog, makarskog, splitskog, kaštelanskog, solinskog, sinjskog i imotskog područja bori se s vatrom i orkanskim udarima vetra.

Vatra na požarištu i dalje vrlo aktivna, sve su vatrogasne snage na terenu i okružile su požar po celoj liniji fronta, ​rekao je Hini zapovednik DVD-a Omiš Višeslav Pešić. Napomenuo je i kako im je jaki vetar celu noć otežavao posao gašenja, a gori borova šuma i nisko rastinje, prenosi Index.

- Situacija na požarištu je ista kao i sinoć. Požar smo okružili, no događalo nam se da bi se vatra nakon sat ili dva ponovo aktivirala. Borimo se, širimo i raspoređujemo snage po terenu. Srećom suzbijamo ga. Sinoć je čak vatra bila oko kuća, ali smo je suzbili. Odradili smo sinoć lavovski deo posla jer nam je orkanski vetar otežavao gašenje - kazao je zapovednik Pešić.​

Video: Bura u Karlobagu rušila kuće, jedna osoba nastradala

"Vozio je auto-putem, iako je bilo zabranjeno, ljuljao se levo-desno"

 

Jedan vozač kamiona vozio je auto-putem A6 iako je bilo zabranjeno. Prema rečima čitaoca 24 sata, jasno je bilo naznačeno da kamioni zbog vetra ne smeju voziti tom deonicom, ali on je nastavio dalje.

- Celim putem ga je ljuljalo i nosilo levo-desno, a vozili smo jako sporo. Kod čvora Čavle prema naselju Kukuljani u Rijeci se morao zaustaviti jer je bura bila prejaka. Užasavajuće je izgledalo, jedva se živ izvukao - rekao je čitalac za 24 sata.

Video: Požar u Hrvatskoj: Gori okolina Omiša, šuma i rastinje u plamenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA