"Kralj kockarnica", Milorad Majkić, već mesec dana u pritvoru u Zagrebu zbog iznude od 2,5 miliona evra

Sa njim je priveden i 52-godišnji Zagrepčanin Petar Janković

  • 3
Zatvor u Beogradu u Srbiji Foto: Shutterstock

Milorad Majkić, 72-godišnji državljanin Srbije koga su mediji svojevremeno proglasili "kraljem kockarnica", već drugi mesec je u pritvoru, u zagrebačkom Remetencu, nakon što je 8. decembra prošle godine posle optužbi poznanika za iznudu dva i po miliona evra, uhapšen u hotelu "Laguna" u prestonici Hrvatske.

Sa njim je priveden i 52-godišnji Zagrepčanin Petar Janković, od koga je policija prilikom hapšenja oduzela i nelegalni pištolj.

Majkića, koji je već dve decenije i počasni koznul Demokratske Republike Kongo u Bosni i Hercegovini, za iznudu je 6. decembra prijavio Tihomir Cvijanović (56), vanbračni suprug Ružice Biljkić, bivše HDZ-ove načelnice Bilja. Cvijanović je Uredu za suzbijanje kriminala i korupcije (USKOK) prijavio da Majkić pokušava da od njega iznudi 2,5 miliona evra, te da mu je navodno već šest meseci pretio. Zašto je šest meseci “trpeo” pretnje i strahovao za svoj život, i tek početkom decembra odlučio da policiji prijavi poznanika za sada nije utvrđeno.

Prema nezvaničnim informacijama Majkić, koji je u glavni grad Hrvatske doputovao početkom prošlog meseca, upoznali su se preko zajedničkih prijatelja. Cvijanović je navodno trebalo da Majkiću bude poslovni partner - investitor u njegovim poslovima u Beogradu, na osnovu čega bi dobio polovinu vlasništva nad Majkićević hotelom “Union” (koji je u klikvidaciji). Zadatak Cvijanovića navodno bio je da obezbedi zajam preko svojih poslovnih veza. Cvijanović je i ispričao da je trebalo da obezbedi novac za rekonstrukciju hotela, i to posredstvom nekih “ruskih veza”. Majkić mu je tada navodno rekao da mu Janković može pomoći da naplati novac od Rusa.

Međutim, prema Cvijanovićevoj tvrdnji poslednjih šest meseci Majkić ga je upozoravao da ukoliko ne odradi posao za koji sam se obvezao da će biti problema, da će on ući u probleme i da će nakon toga imati probleme, zbog čega je “živeo u strahu”. Priznao je da je lagao iz straha, ulazio je u sve veće laži, obećavao da će tražiti sredstva od ruskih partnera, što međutim, nije bila istina. Navodno mu je krajem prošlog novembra Majkić rekao da će dogovoriti sastanak s čovekom koji od njega može naplatiti njegove obaveze prema Majkiću. Cvijanović je navodno 4. decembra otišao kod notara i overio izjavu da će osigurati 100.000 evra za tog Majkićevog čoveka, da bi dva dana kasnije nesuđenog poslovnog partnera prijavio policiji zbog pokušaja iznude 2,5 miliona evra, ali je napomenuo da mu Majkić nikada nije direktno pretio da će ga ubiti. Takođe je naveo da Majkiću nikakad nije dao ni lipe, ili centa, a da je ovaj u međuvremenu njemu dao novac u ukupnoj vrednosti od oko 2.000 evra.

Ko je Milorad Majkić?

Milorad Majkić, koji je 8.decembra prošle godine uhapšen u Hrvatskoj zbog sumnje da je od poslovnog partnera Tihomira Cvijanovića pokušao da iznudi dva i po miliona evra, veliko bogastvo stekao je u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Majkić, vlasnik beogradskog hotela "Union" koji je u stečaju, u posedu je imao i lanac kockarnica i zlatara "Aleksandar". U svom vlasništvu imao je i vilu u blizini Kuće cveća, a bogatstvo je navodno stekao u vreme vladavine Slobodana Miloševića i paravojnim strukturama. Javnosti u Srbiji je poznat i po tome što je od beogradskog "Genexa" naplatio čak pet miliona dolara odštete u sudskom sporu.

Majkić je od 2002. počasni konzul DR Kongo u BiH, a nezvanično je povezivan i sa firmom koja se bavi eksploatacijom zlata u toj afričkoj državi.

Suđenje sa Golubovićem

Pre četiri godine u sudnici Prvog osnovnog suda u Beogradu susreo se sa Kristijanom Golubovićem koga je optužio da je davne 1994. godine od njega pokušao da iznudiio 10.000 maraka, te da ga je navodno i ošamario.

- Tačno je da sam udario Milorada Majkića jer me je uvredio, ali nisam ga udario dvaput, nego jednom levim šamarom. U džepu sam imao 350.000 maraka i zašto bih iznuđivao, javno usred bela dana - rekao je tada Kristijan Golubović na suđenju.

Golubović je tada ispričao da je Majkića sreo dve godine kasnije (1996) u Grčkoj, te da je ovaj bio u društvu Jovicom Stanišićem, tadašnjim načelnikom Službe državne bezbednosti. Golubović je na sudu rekao i da je Majkića tada pitao za tužbu, a da je ovaj odmahnuo glavom “'Ma, bio sam nešto iziritiran, nema ništa od toga”.

Drugooptuženi Miloš Diklić na suđenju je ispričao da ga je svojevremeno general Neđa Bošković, tada načelnik KOS-a, zamolio da pomogne Majkiću, koji je bio izbeglica. Majkić je na suđenju Goluboviću i Dikliću rekao da su 'godine učinile svoje' i da se ne pridružuje kaznenom gonjenju.

“Žrtva” pred sudom zbog malverzacija

Majkićeva navodna žrtva Cvijanović, hrvatskoj javnosti je poznat kao finansijski konzultant, koji je sa vanbrčanom suprugom Ružicom Bilkić pred sudom u Osijeku, optužen za finansijske malverzacije. Protiv njih je još 2014. godine pokrenuta istraga, a Cvijanović se sumnjiči da je posle kupovine jedne nekretnine od vlasnika tražio nagradu od najmanje 10.000 evra.

Porodična tragedija

Majkićev sin Aranđel nađen je mrtav 29. jula 2016. godine u Radanskoj ulici kod broja 17, blizu porodične kuće, Iako su istražitelji njegovu smrt proglasili samoubistvom, navodno je pao dok je nameštao antenu, porodica je iznela sumnju da je mladić, koji je inače studirao ekonomiju u Francuskoj, ubijen.

Zaštitnik načelnik KOS-a

General KOS-a Nedeljko Neđo Bošković, po čijoj molbi je navodno Miloš Diklić 90-tih godina pomagao Majkiću, bio je tast Vladimira Vanje Bokana. Bokan je povezavan sa švercom cigareta i to na državnom nivou, a ubijen je u Atini 2000. godine. Svojevremeno se pričalo da je upravo general Bošković spojio Milorada Ulemeka Legiju i Željka Ražnatovića Arkana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar.ns.66

    16. januar 2022 | 10:24

    O bože koliko smradova ima,za koga smo mi ratovali,neki osakaćeni ostali a neki poginuli,NIKAD VIŠE I NIŠTA ZA SRBIJU!

  • DARKO 100%

    16. januar 2022 | 11:32

    Znaci u dzep moze da stane 350.000 nemackih maraka?

  • No

    16. januar 2022 | 12:26

    Fino neko drustvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA