Abazović bi manjinsku vladu: "U nju ne može svako"

Abazović je rekao da su došli do predloga koji je njihovo autentično rešenje za trenutnu situaciju, kao i da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene, međunarodnim partnerima, kako bi našli zadovoljavajuće rešenje

  • 3
Dritan Abazović Dritan Abazović / Printskrin: Youtube/Crno na bijelo

Lider koalicije Crno na bijelo, potpredsednik i jedini političar u ekspertskoj crnogorskoj vladi, Dritan Abazović poručio je danas da ta koalicija hoće manjinsku vladu, koju, kako je rekao, može da podrži svako, ali da nije siguran da u nju svako može da uđe.

Cilj manjinske vlade je deblokada evropskog puta Crne Gore, rekao je Abazović na konferenciji za novinare.

Ocenio je da je vlada u prethodnom periodu uradila dosta, ali rezultati nisu bili kao što je očekivano zbog nedostatka podrške.

Rekao je da su došli do predloga koji je njihovo autentično rešenje za trenutnu situaciju, kao i da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene, međunarodnim partnerima, kako bi našli zadovoljavajuće rešenje.

- Sada smo došli u situaciju da kada treba da odblokiramo evropski put, izaberemo vrhovnog državnog tužioca, stvaramo pravnu državu, mi ne znamo da li imamo 41 poslanika, a kamoli više - rekao je i dodao da koalicija na čijem je čelu nikada neće podržati politički kukavičluk.

- Mi nudimo model za koji smatramo da je moguće rešenje. Nikome ga ne namećemo, to je moguće rešenje koje će biti ponuđeno 81 poslaniku i ako je moguće da ga podrži najmanje 49 poslanika - dodao je Abazović.

Druga opcija je bila da se ide na izbore, ali Glavni odgor GP URA je sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade.

- Naš koncept je jasan - hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nisam siguran - naveo je Abazović ne precizirajući koje su to političke stranke kojima nije mesto u vladi.

Ekspertska vlada nije realizovala ono što su bila očekivanja, izjavio je danas predsednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević i dodao da koalicija Crno na bijelo takvoj stagnaciji ne može da daje zeleno svetlo.

- Zalažemo se za manjinsku bladu koja će biti dovoljno prostrana za svakog ko deli naše ideje. Naša su vrata širom otvorena. Što se tiče ovih drugih, smatram i apelujem da shvate da smo na pragu stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja - rekao je Pavićević.

Istakao je da to podrazumeva da "jedan drugome budemo brat a ne naprijatelj".

Pavićević je to rekao na konferenciji za novinare koalicije okupljene oko GP URA Dritana Abazovića o predlogu za prevazilaženje aktuelne političke institucionalne i političke krize u Crnoj Gori.

Pavićević je rekao je da je 30. avgusta prošle godine razmontiran sistem partitokratije i da je to bila prva promena vlasti na regularnim izborima.

Nakon više od 13 meseci posle izbora može reći, kazao je, da je kvalitet tranzicije na lošem nivou.

Pavićević je rekao da je aktuelno stanje postalo neodrživo.

"Ne može da vlast bude dobra, a da ljudi budu nezadovoljni i da beže iz države", naveo je i pozvao, kako je rekao, sve demokratske građanske opcije da priđu da bi akumulirali energiju i zauzeli što više političkog prostoral

"Tako će biti manje prostora za ekstreme koji će ostati na marginama", poručio je Pavićević, kojije situaciju u vladi, parlamentu i sudskoj vlasti ocenio lošom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    17. januar 2022 | 13:30

    Najmanje glasova dobio, a hoće najviše da se pita. Narod želi Demokratski Front da vidi na vlasti.

  • Zoki

    17. januar 2022 | 13:30

    Moze svako, samo ne mogu Srbi. E pa siptaru malo si se zaigrao. Nece ti proci ovo budi siguran. Ziveo #SRPSKI SVET !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA