Lavrov optužio Vašington da se meša u unutrašnje stvari BiH

Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će Evropska unija pomoći u povratku dejtonskim principima za rešavanje situacije u Bosni i Hercegovini i prestati da tretira Zapadni Balkan kao zonu svog uticaja

  • 4
Sergej Lavrov

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas na konferenciji za novinare posle razgovora sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom da Vašington nastavlja da se meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine kao i da odobrava pokušaje da se ova država pretvori u unitarnu.

- Sada se aktivno preduzimaju pokušaji da se Bosna od države u kojoj postoje dva entiteta i tri državotvorna naroda sa jednakim pravima pretvori u unitarnu državu. A uz podsticaj nekih zapadnih zemalja, pre svega SAD, satanizacija Republike Srpske i njenog rukovodstva se koristi u ove nedolicne svrhe - istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će Evropska unija pomoći u povratku dejtonskim principima za rešavanje situacije u Bosni i Hercegovini i prestati da tretira Zapadni Balkan kao zonu svog uticaja.

On je podsetio na reči bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini koja je izjavila da je „Zapadni Balkan područje gde će se Evropska unija baviti svim problemima i da je bolje da se drugi tu ne mešaju“.

Ministar je ocenio da je „veoma indikativno da su, uz sve pozive da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država, Sjedinjene Americke Države imenovale specijalnog predstavnika za sprovođenje izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je pitanje o sferama uticaja. Ovo smatramo veoma indikativnim u smislu pristupa Sjedinjenih Americkih Država problemima na Zapadnom Balkanu - ocenio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ovi primeri su veoma indikativni sa stanovišta tekućih pregovora o bezbednosnim garancijama koje je pokrenula Ruska Federacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Z.

    17. januar 2022 | 14:33

    Nemogu oni od BiH da naprave unitarnu državu. Samo na silu, a to bi značio rat. Unutarna država bi značilo muslimanska BiH. Zbog čega je bio rat 90-ih nego iz tog razloga.

  • Mihajlo

    17. januar 2022 | 14:27

    Lave oni nikad nisu ni prestali da se mešaju. To nije ništa novo.

  • BN-1

    17. januar 2022 | 14:23

    Ako se niko spolja ne umeša oni će međusobno da ratuju,zar je to bolje ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA