U Sloveniji rekordan broj novozaraženih: Više od 8.500 slučajeva, nova pravila karantina

Apsolutni rekord je registrovan nakon što je stopa pozitivnosti dostigla skoro 63 odsto

  • 2
Kovid Korona virus bolnica Rusija Russia Foto: Tanjug/AP

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno više od 8.500 novozaraženih, što je novi rekord u dnevnim infekcijama od početka epidemije kovida-19, a vlada je ponovo promenila pravila o karantinu.

Najnoviji potez vlade je deo nastojanja da se ublaži stanje u osnovnim delatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od sutra, a važe za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova, prenosi agencija Hina.

Školski razredi će tako ubuduće u karantin odlaziti tek nakon što se u periodu od 14 dana infekcija identifikuje kod 30 posto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na korona virus.

U karantin nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i obrazovanju, nego će se umesto toga sedam dana za redom morati testirati, a preporučeno im je i korišćenje delotvornijih zaštitnih maski tipa FFP2.

- Nijedno rešenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rešenje delovati - izjavila je epidemiološkinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni tim za kovid-19, nakon što nije prihvaćen raniji predlog da se karantini skrate na pet dana.

U Sloveniji je danas potvrđen rekordan dnevni broj novozaraženih korona virusom - 8.681 od 13.803 testirana uzorka.

Apsolutni rekord je registrovan nakon što je stopa pozitivnosti dostigla skoro 63 odsto, pokazuju najnoviji podaci slovenačkog Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Nedeljni porast novih slučajeva iznosi skoro 17 odsto, prenosi slovenačka agencija STA.

Sedmodnevni prosek dnevnih slučajeva povećao se za 501 na 6.882, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika porasla je za 252 na 3.592.

NIJZ je procenio da u Sloveniji sada ima 76.047 aktivnih slučajeva, što je za 5.287 više nego dan ranije.

Video: Gužve za testiranje na korona virus u Zagrebu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA