≫ 

Preminula Ankica Lepej, bankarska službenica koja je razotkrila Tuđmana

Ankica je preminula od posledica korona virusa

  • 1

Uzbunjivač Ankica Lepej, žena koja je 1998. otkrila novac koji Franjo Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici, preminula je od posledica korona virusa.

Vest o njenoj smrti na Facebooku je objavila Sanja Sarnavka.

- Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspela da pobedi koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog protestovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivaće uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga - napisala je Sarnavka.

Jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 hiljada maraka i 15 hiljada dolara koje tadašnji predsednik RH nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost to je saznala 17. oktobra 1998. u Jutarnjem listu koji je priču o tome objavio zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih uzbunjivača.

Lepej je bila obična građanka koja je spletom okolnosti na svom radnom mestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih i odlučila da bi javnost trebalo za to da zna.

Zbog toga je mnogo propatila u životu. Kako je svojevremeno Ankica rekla 2016. godine, zbog toga su ona i suprug ostali bez posla, porodica je godinama maltretirana i živeli su u socijalnom stanu.

Prema tadašnjem pisanju hrvatskog portala Index.hr, Lepej je otkrila skrivene račune Tuđmana kada je nakon njegove izjave da jedva živi od ženine penzije, proverila preko matičnog broja bankovno stanje Tuđmanovih u zagrebačkoj banci i otkrila veliki novac.

Prema njenim rečima, kada je te informacije dostavila Jutarnjem listu, krenula je „hajka” i ponuđena je novčana nagrada da se otkrije "krtica iz banke", nakon čega je ona priznala šta je uradila i dobila otkaz.

Kako je kasnije rekla, opet bi sve isto uradila, a njeno otkriće je „do temelja” uzdrmalo Tuđmanov režim.

- Ćutljive javnosti se ni jedna vlast ne boji. Ljudi kao da ne razumeju da imaju pravo da se bune kada stvari oko njih nisu dobre. Nimalo ne cene svoju individualnu slobodu, a bez nje nema ni slobodnoga društva - rekla je pre nekoliko godina Lepej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA