≫ 

Ispovest sina Ankice, koja je razotkrila Tuđmana: "Bili su to teški dani, ali ne mislim da sam oštećen"

Nadam se da je većina građana shvatila njen poriv, da im je jasno kako mojim roditeljima nije na kraj pameti bila nikakva korist, priča Gordan Lepej

  • 2

Sin Ankice Lepej, uzbunjivača koja je preminula od korona virusa, rekao je da nikada nije požalio zbog toga što je njegova majka 1998. otkrila novac koji Franjo Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

- Nikad nisam požalio što je moja majka rekla da je Ankica Tuđman imala u Zagrebačkoj banci dva računa koja nije prijavila u imovinskoj kartici. Nisam, jer znam koja joj je bila smernica, koja joj je bila nit vodilja, a to je bilo da svima bude lakše i bolje. To je bio njen putokaz i za to se borila otkad ja znam za sebe. Ali izgleda da u ovom našem društvu takvo nešto ne prolazi. Najviše je zbog toga i ovako prerano otišla - rekao je za Jutarnji kroz suze i vidno potresen zbog majčine smrti sin Ankice Lepej, Gordan Lepej.

Nije sklon medijima niti javnim istupima, ali odlučio je da razgovara za Jutarnji jer je osećao da duguje majci, ali i ocu koji je takođe preminuo, da progovori o njihovim životima, posebno odluci majke da javno kaže istinu o računu supruge pokojnog predsednika Franje Tuđmana premda je to za njihovu porodicu imalo ogromnu cenu.

Govoreći o odluci njegove majke da se javi novinarki Jutarnjeg lista Orlandi Obad i ispriča joj kako supruga pokojnog predsednika, Ankica Tuđman, u Zagrebačkoj banci ima dva tajna računa na kojima je bilo oročeno 210.000 maraka i gotovo 16.000 dolara, Gordan Lepej kaže da mu je teško reći da li je to bio dobar potez.

- Za unutrašnji mir mojih roditelja to je bio najbolji mogući potez jer nisu trpeli nepravdu. Tad sam bio jako mlad. Imao sam 17, 18 godina i nisam ih tad razumeo koliko ih sad razumem - govori sin Ankice Lepej dodajući kako se sve reflektovalo na njih, na celu porodicu.

Navodi kako se nada da je većina građana shvatila njen poriv, da im je jasno kako njegovim roditeljima nije na kraj pameti bila nikakva korist.

- To je bilo samo ono unutrašnje, kako ti srce govori. Tako su to i oni iznosili iz sebe. I ja, koji sam godinama živeo s njima, shvatao sam ih na taj način - govori Gordan Lepej koji je najbolje znao šta je tištilo njegove roditelje Ankicu i Slavka Lepej (otac je tad bio bez posla jer je firma u kojoj je radio otišla u stečaj). Napominje i kako veruje da ona pozitivna strana društva razume njegovu majku i oca, kao i njihovu borbu i poruke.

Porodica je prošla kroz jako teške dane - on je bio srednjoškolac kad je i majka, od čije su plate živeli, ostala bez posla, a kasnije su morali da prodaju i stan. Gordan kaže da njegova majka Ankica Lepej nikad nije oštetila porodicu odlukom da progovori istinu o imovini predsednikove porodice.

- Nikad nisam ni promislio da sam zbog toga oštećen. Na sve gledam iz drugog stajališta, ne iz materijalnog. Možda ne bih zbog svog deteta učinio to što je moja majka, ali samo mogu reći kako sam ponosan na svoje roditelje. Nikad nisam pomislio da je majčin potez bio loš. Znam za šta su se moji roditelji borili i voleo bih da naše društvo počne da razmišlja poput njih, jer će tad svima nama biti bolje - kaže Gordan.

Na primedbu kako se Hrvatska ipak promenila od trenutka kad je njegova majka bila prvi uzbunjivač pa do danas, jer ako ništa drugo, danas je nezamislivo da policija nekoga hapsi usred noći i onda ga ispituje bez advokata, pa podiže krivičnu prijavu, te na pitanje oseća li da je njegova majka bila jedan bitan točak u promenama na bolje, sin Ankice Lepej dao je odgovor u kojem je izbila na površinu majčina narav.

- Istina je kako vreme pokazuje da kao društvo napredujemo, a da li je moja majka bila bitan točak u tome, ne mogu reći. Verovatno je bila neki okidač, ali da li je bitan točak... To mi je prejako za reći. Ono što je ona napravila je normalna stvar. U svima nama bi morao da postoji poriv da govorimo istinu i da ne možemo da je negiramo. To su bile poslovne tajne, ali istina se ne sme negirati. Ako lažem, onda lažem sebi, ali ne drugome. Ona je sigurno bila neki okidač, ali bilo je i puno drugih ljudi koji su se borili protiv nepravde. Nije bila samo ona, ali krenulo je od nje - izjavio je Gordan Lepej.

Potresen i utučen zbog majčine smrti, Gordan je imao potrebu da kaže da nikad neće zaboraviti novinare koji su stajali uz njegovu majku i davali joj podršku kad je bilo najteže.

- Želim da se zahvalim i svim doktorima koji su je lečili od početka njene onkološke bolesti koja je trajala osam godina, svim sestrama, svima koji su se brinuli oko nje, a najmanje što mogu reći jeste hvala dr Kocmanu s Merkura i dr Šanteku s Rebra koji su joj produžili život. Napravili su sve da moja mama još poživi - kaže sin Ankice Lepej.

Video: Gužve za testiranje na korona virus u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA