Hrvatski evroposlanik traži reakciju EK na srpski zakon o kulturnom nasleđu

Poslanik Resler smatra da je to "očito posezanje za hrvatskom kulturnom baštinom", pa je o tome informisao komesara Olivera Varheljija i komesarku za kulturu Mariju Gabriel

  • 10
Karlo Ressler, Resler Foto: Profimedia/AFP/STR

Hrvatski evroposlanik Karlo Resler iz HDZ-a traži od Evropske komisije da reaguje na Zakon o kulturnom nasleđu, koji je Narodna skupština Srbije usvojila krajem decembra, jer se, kako tvrdi, tim aktom prisvaja hrvatska kulturna baština.

Na usvojeni Zakon Srbije prvo su reagovali hrvatski Institut za jezik i jezikoslovlje i Matica hrvatska, zbog navoda da dubrovačka književnost "pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi".

Resler tvrdi da Srbija usvojenim zakonom "otvoreno svojata dubrovačka književnost i ističe njena navodna dvojna - hrvatska i srpska - pripadnost".

On navodi da je ovaj "sporni zakon" iniciralo srpsko Ministarstvo kulture i informisanja na čijem je čelu Maja Gojković, za koju je kaže da je jedna od osnivača Srpske radikalne stranke, a svojevremeno i potpredsednica, kako navodi, "vlade Slobodana Miloševića".

Resler smatra da je to "očito posezanje za hrvatskom kulturnom baštinom", pa je o tome informisao komesara Olivera Varheljija i komesarku za kulturu Mariju Gabriel.

Zagrebački portal Index piše da je Resler zatražio da se zaštiti kulturna baština država članica i preispita, kako se navodi, da li Srbija ispunjava sve obveze u pregovaračkom poglavlju 26 o obrazovanju i kulturi, koje je privremeno zatvoreno.

- Srpske vlasti sada već standardno perfidno provode hibridnu verziju politike Srbije iz 1990-ih prema susednim državama. Ako Republika Srbija ne oslobodi sebe i svoj narod takvih otrovnih refleksa, biće sve udaljenija od Evropske unije, ali i evropske civilizacije - naveo je Resler u saopštenju.

Video: Poslanici Evropskog parlamenta danas u Strazburu biraju novog predsednika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš 👉👌

    19. januar 2022 | 17:13

    Ajde druže zagrebački produži i ostavi nas na miru. Samo kukaju evropskoj uniji kao neka razmažena deca piiii. Istoriju nemaju nikakvu... Sve su pokrali od Srba, kada su shvatili da pričaju na Srpskom počeli su jezik da menjaju i to na silu, ovo ima samo u hr.

  • zoks

    19. januar 2022 | 17:34

    Prvo neka dokaže da Hrvati nisu 80% poreklom Srbi pa onda idemo dalje.

  • Xx

    19. januar 2022 | 17:23

    Ovaj je opasno smesan. Pa jel svestan on da su hrvati u stvari pokatoliceni srbi? Da li je svestan da je srpska drzava nastala na teritoriji izmedju ostalih i trenutne Hrvatske koja se tada nije ni pominjala kroz istoriju...doticni je verovatno imao 2 iz istorije, pitanje i sta je zavrsio i da li je zavrsio 😂😂😂 Hahahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA