≫ 

Ispovest Zagrepčanke koju je muž držao zaključanu u stanu sa decom: "Sve vreme me je strah"

Ona objašnjava da nadležni nisu uvek reagovali na pravovremeno

  • 0
Nasilje devojčica žena devojka stop

Foto: Shutterstock

Žena koju je u višesatnoj talačkoj krizi u Zagrebu sa decom u stanu zarobio bivši partner pre nekoliko dana je, srećom, završila bez povreda, ali sad strahuje od njegovog izlaska iz istražnog zatvora. Upozorila je i na niz propusta institucija koje je nisu zaštitile.

Kako je rekla za Dnevnik problem traje već godinu i po dana, otkada se vratila iz sigurne kuće s decom.

- Bivši suprug mi je u nekom trenu pretio pištoljem. Posle toga je pokušao samoopovređivanje ispred moje zgrade istim tim pištoljem. Zatim sam ga prijavila za ugradnju GPS uređaja u auto zbog čega je opet priveden. Nakon dva meseca je opet pušten i tad je konstantno kršio mere zabrane približavanja.

Ona objašnjava da nadležni nisu uvek reagovali na pravovremeno.

- Pogotovo ne 3.1. kad mi je rečeno da ako nema tragova provale u stan, da sam ga verovatno ja pustila. Ako nisam ja, da su ga verovatno deca pustila. Iako smo mi spavali u sobi, a on je bio u stanu. Nakon toga, s obzirom da je pretio da će odvrnuti plinsku bocu molila sam policiju da dođe sa mnom u stan i provere je li sve u redu u stanu, pa su mi rekli da pošaljem mamu od 75 godina da proveri da li jr sve u redu s plinskom bocom i je li možda postavio bombu ili nešto slično.

Žena nije znala da joj je muž oslobođen u decembru.

- Ne, nisam znala, niko me o tome nije obavestio. Da sam znala verovatno bih preduzela neke druge mere, sklonila bih se sama kao što sam i celo leto provela kod rodbine, jer sam isto igrom slučaja saznala da je pušten u julu. 15. januara sam ponovo zvala policiju jer sam dobila informaciju da je viđen u ulazu, ali inspektor koji je preuzeo slučaj nije bio na poslu, pa mi je rečeno da nazovem drugi dan.

Dodaje da se plašila sve vreme.

- Sve vreme me je strah, ali jednostavno sam se već navikla na to da mogu računati samo na sebe. Idući dan je bio pred vratima i čim sam ja otvorila vrata, on je upao u stan.

Na prigovore nadležnima niko joj nije odgovorio.

- U zadnjih godinu i po dana slala sam prigovore policijskoj stanici, MUP-u, na ruke ministru Božinoviću, Poliklinici, Centru za socijalnu zaštitu, sudovima.  Odgovori su uvek isti, da nije bilo propusta, da je sve rađeno prema zakonu. O institucijama mislim od njih nema nikakve pomoći i da u ovakvim situacijama svojim postupanjem samo puno otežavaju žrtvi.

Podseća i da njen bivši suprug ima trenutno pet postupaka koji se vode protiv njega.

- Prvi postupak traje godinu i 4 mjeseca i ne vidi se kraj, a drugi postupci još nisu ni započeli. Normalno, Centar za socijalnu zaštitu je upoznat apsolutno sa svime. Ako je moguće, ovim putem bih ih zamolila da mi odgovore na pitanje zašto se ne pojavljuju na ročištima i zašto su na sudu tražili za njega ukidanje mera zabrane približavanja uz obrazloženje da bi mu trebalo ukinuti mere zabrane prilaska u odnosu na decu jer su deca navikla živeti u poremećenim odnosima.

Na kraju, dodaje da od njih nije dobila pomoć.

- Ne, nisam dobila njihovu pomoć... Oni uvek isto kažu, da nisu dobili od policije, da ne znaju ništa, oni ne znaju jer njima nije sud javio... Zapravo, niko nikom nije javio, niko ništa ne zna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA