Hrvati najavili notu Srbiji zbog Zakona o kulturnom nasleđu

Ukoliko ne bude razumevanja sa srpske strane da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo, Hrvatska će zvaničnom Beogradu uputiti notu, najavila je hrvatska ministarka kulture

  • 14
Hrvatska srbija, zastava, pregovori

Foto: Shutterstock

Hrvatska ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ponovo je komentarisala srpski Zakon o kulturnom nasleđu, usvojen krajem decembra u Skupštini Srbije i ponovila da to pitanje nije ni stručno ni filološko, već političko, kao i da je ponašanje srpske strane za nju neprihvatljivo.

- Ukoliko ne bude razumevanja sa srpske strane da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo, Hrvatska će zvaničnom Beogradu uputiti notu putem Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, odnosno Ambasade Hrvatske Srbiji, ali će, kako kaže, primeniti i druge instrumente koji su na raspolaganju - rekla je ministarka.

Ona je to rekla u reagovanju na saopštenje srpskog Ministarstva kulture i informisanja koje je ranije danas saopštilo da se odredba Zakona o kulturnom nasleđu, prema kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi zasniva na naučno-metodološkoj doslednosti koju je ustanovila srpska filološka škola pre 150 godina.

- Ovo nije nikakvo ni filološko ni stručno pitanje, ovo je političko pitanje. Mi smo izneli svoj stav. Unošenje takvih odredbi u zakon potpuno je neprihvatljivo i mi ćemo na to reagovati  rekla je Obuljen Koržinek novinarima pre sednice vlade, prenela je Hina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    20. januar 2022 | 16:43

    Prestanite prvo vi da svojatate ono što nije vaše. Tesla je bio čisti i deklarisani Srbin.

  • DARKO 100%

    20. januar 2022 | 16:25

    Hocete li i Srpsku dusu da bi bili ljudi ,ocigledno da vam to fali da bi imali bogatu istoriju i bogato kulturno nasledje,pa bez pardona kidisite na sve sto je Srpsko

  • Ha

    20. januar 2022 | 17:16

    Ne kaze se dzabe Srpsko Hrvatski....vi ste drugi a sve je prvobitno srpsko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA