≫ 

Uhapšeni radnici zatvora u Hrvatskoj: Dostavljali telefone i sim kartice zatvorenicima

Navodno je reč o osobama koje su bili stručnjaci

  • 1
Zatvor, ćelija, rešetke, zatvorenik

Foto ilustracija: Shutterstock

Policija i USKOK uhapsili su i osumnjičili više osoba zbog sumnji da su Amiru Mafalaniju, osuđenom zbog učešća u ubistvu Ive Pukanića i Nike Franjića, i Armendu Musliuju, osuđenom zbog otmice i ubistva sina direktora slovenskoga Petrola, Juraja Bajde, u zatvor u Lepoglavu dostavljali mobilne telefone, SIM kartice i USB-ove.

Kako nezvanično piše Jutarnji list, uhapšena su dvojica zaposlenih u zatvoru u Lepoglavi. Osim navedene dvojice, kao nalogodavci su osumnjičeni i Mafalani i Musliu, ali i neki članovi njihovih porodica koji su im, prema sumnjama policije, mobilne SIM kartice preko dvojice službenika slali u zatvor.

U USKOK-u juče nisu hteli ništa da pričaju  o kriminalističkom istraživanju, navodeći kako u ovoj fazi ne mogu iznositi nikakve informacije. Amir Mafalani jedna je od ukupno šest osoba pravosnažno osuđenih za ubistvo medijskog izdavača i vlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, ubijenih u napadu eksplozivnom napravom u oktobru 2008. godine.

Mafalani i Luka Matanić su zbog manje uloge u organizaciji ubistva jedini dobili kazne manje od 20 godina, odnosno osuđeni su svaki na po 15 godina zatvora, a prema presudi njihova uloga je bila praćenje Pukanićevog kretanja po Zagrebu kako bi se izabralo mesto likvidacije.

Osim njih za organizaciju ubistva osuđeni su kum Sretena Jocića zvanoga Joca Amsterdam, Slobodan Đurović kao naručitelj na 23 godine zatvora, zatim direktni izvršitelj bivši pripadnik Crvenih beretki Željko Milovanović na 40 godina zatvora, njegov pomagač iz Srbije Bojan Gudurić na 30 godina zatvora te Robert Matanić na 35 godina zatvora.

Svi se nalaze na odsluženjima zatvorskih kazni u hrvatskim zatvorima, osim Milovanovića koji kaznu služi u Srbiji, i Roberta Matanića kome je kazna prekinuta nakon što ga je u Lepoglavi napao drugi zatvorenik i teško ga povredio.

Otmica i ubistvo

 

Mafalaniju je nedavno Ustavni sud dosudio odštetu zbog dugotrajnosti postupka u kojem je tužio državu zbog navodnog policijskog premlaćivanja prilikom hapšenja. Armend Musliu se pak u Lepoglavi nalazi na odsluženju tridesetogodišnje zatvorske kazne zbog otmice i ubistva Juraja Bajde, sina direktora slovenske naftne kompanije Petrol, koga je zajedno s Vitoriom Vukdedovićem u junu 2007. namamio u Zagreb, pa ga oteo tražeći od njegovog oca 200.000 evra otkupnine.

Nakon propale iznude, Musliu je nesrećnog Bajdu, kojega su držali zarobljenog u vikendici u Moslavačkoj Slatini, zadavio plastičnom vrećicom, a zatim su telo zakopali u plitki grob u blizini vikendice. I Vukdedović i Musliu pravomoćno su zbog ovoga zlodela osuđeni na po 30 godina zatvora.

Video: Zavirite u korumpirani raskoš: Uhapšen načelnik saobraćajne policije jer je sagradio vilu od zlata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    20. januar 2022 | 19:10

    Pa notmalno. To je i kod nas isto. A od cega ce ljudi da zive, sa malim platama. Pa zive od toga sto im krimosi plate neku karticu i sl. I oni moraju da izdrzavaju decu u sirimasnim drustvima. Nemogu svi sa su pevacice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA