≫ 

Crnogorka htela da se informiše o vakcini, pa naletela na antivaksera: Rekao da mladi umiru nakon treće doze

Ona je pojasnila da ju je sagovornik savetovao i da razgovara sa izabranim lekarom njenih ukućana, ali ujedno i da ne dopušta porodici da se vakciniše

  • 14
Vakcina, vakcinacija

Foto: Tanjug/AP

Crnogorka M.N. uputila je pritužbu nadležnim zdravstvenim ustanovama nakon što joj je tokom telefonskog razgovora neko od članova medicinskog osoblja, koje radi na besplatnoj liniji 1717, savetovao da se njena porodica ne vakciniše protiv koronavirusa.

M.N, čiji je identitet poznat redakciji, ispričala je da živi sa djedom i babom koji odbijaju da se vakcinišu. Kako je trenutno pozitivna na koronavirus i u izolaciji, pozvala je broj 1717 da bi se raspitala o patronaži za vakcinaciju, pipu Vijesti.

- Zanimalo me i to da li mi mogu pomoći da dvoje starih privolim na vakcinaciju, međutim, dobila sam i više nego šokantne odgovore osobe koja je odgovorila na moj poziv. Zaposleni, koji treba da ohrabruje građane da se vakcinišu, zapravo ih odgovara od toga i iznosi veoma uznemirujuće tvrdnje - kazala je ona. Tvrdi i da nije usamljen slučaj i da je informisana da su i drugi imali slično iskustvo, zbog čega su se žalili nadležnima.

M.N. je pojasnila da, uznemirena "savetima" sagovornika, nije pitala osobu koja radi kao operater na liniji 1717 za ime i prezime.

- Taj gospodin mi je rekao da je bolje da se deda i baba ne vakcinišu. Parafraziram, ne zna se kako će reagovati na vakcinu i da vakcina nije garant bilo čega, kao i da mladi umiru nakon primljene treće doze - kazala je M.N.

Ona je pojasnila da ju je sagovornik savetovao i da razgovara sa izabranim lekarom njenih ukućana, ali ujedno i da ne dopušta porodici da se vakciniše.

M.N. se zbog ovog slučaja obratila Institutu za javno zdravlje (IJZ). Iz te ustanove su joj odgovorili da je 1717 nacionalni call centar za vakcinaciju i uputili je da se u cilju unapređenja rada i otklanjanja tih nepravilnosti obrati Ministarstvu zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili M.N. na dopis, ali ni na pitanja "Vijesti" da li im je i koliko prijava upućeno na članove medicinskog osoblja koji su, navodno, građanima savetovali da ne primaju vakcinu protiv kovida 19. Iz tog resora nisu odgovorili ni da li se pozivi prema broju 1717 snimaju, kao i da li su pokrenuli proceduru utvrđivanja odgovornosti i, ukoliko nisu, da li će i kada to učiniti.

Nacionalni call centar 1717 prvobitno je bio namijenjen za zakazivanje vakcinacije priroritetnih grupa, a zatim za zakazivanje patronažne vakcinacije. Radno vreme call centra je radnim danima od osam do 20 sati, a subotom od osam do 15, dok nedjeljom ne radi.

Iz Ministarstva zdravlja je početkom ove godine saopšteno da je ova linija kadrovski pojačana i da građani iz cele države mogu na besplatni broj 1717 da komuniciraju sa medicinskim osobljem i jednostavnije i brže dobiju smernice ukoliko im je potrebna lekarska pomoć ili savet.

Prilikom uspostavljanja poziva ka ovoj liniji, govorni automat obaveštava građanina koji poziva call centar da se u cilju unapređenja usluga razgovori snimaju.

Vakcina, vakcinacija

Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa do juče je vakcinisano 62,6 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 60,5 odsto.

Prvu dozu primilo je 46,1 odsto, a drugu 44,6 odsto ukupnog stanovništva. Treću dozu do juče je primilo 86.210 građana.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović apelovala je početkom meseca na građane da ne traže lek na internetu i da veruju u medicinu.

- Vakcinišite se jer sam i ja to učinila - poručila je Borovinić Bojović.

Stručno savetodavno telo za imunizaciju (NITAG) preporučilo je krajem godine svim osobama da kao treću dozu prime mRNA vakcinu, nezavisno od vrste koju su prethodno primili.

Za osobe koje spadaju u posebno ranjive ili osetljive, preporuka je da prime i četvrtu dozu vakcine, tri do šest meseci posle treće.

Naknadno će biti definisano da li će primiti neku od postojećih ili vakcinu napravljenu na osnovu novih sojeva koronavirusa.

Najavljeno je da će vakcinacija djece od pet do 11 godina početi kada posebna formulacija Komirnati/Fajzer (Comirnaty/Pfizer) vakcine bude dostupna u Crnoj Gori.

Starijima od 50 godina snažno se preporučuju mRNA vakcine, kakve prave kompanije Fajzer i Moderna.

Video: Uhapšeni zbog lažne vakcinacije: Medicinska sestra za 100 evra varala narod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    21. januar 2022 | 22:21

    lepo joj rekao

  • Mile

    21. januar 2022 | 22:46

    Pametno joj reče neko sa druge strane žice! PODRŠKA DA SE NIKO NE VAKCINIŠE!

  • haj

    22. januar 2022 | 08:37

    akoje vakcina sigurna zašto država ne garantuje nego moraš sam da se pod pišeš da ubiješ sebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA