≫ 

Širi se vest da pacijenti bez kovid potvrde ne mogu kod lekara u Hrvatskoj: Evo o čemu je reč

Vili Beroš je rekao da će pacijenti i dalje moći da posećuju porodične lekare, ali i klinike u bolnicama bez kovid sertifikata, kao i do sada

  • 0
Kovid covid sertifikat certificate Foto: Shutterstock

Juče je stupila na snagu odluka Štaba, jer su se danas pojavila tumačenja da će svi pacijenti od sada morati da imaju kovid-sertifikate za ulazak u sve zdravstvene ustanove, uključujući i odlazak kod porodičnog lekara ili bolničkih ambulanti. Ali, kako Indeks saznaje, to nije tačno.

I dalje postoje izuzeci koji su važili i ranije, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kovid-sertifikati nisu potrebni.

Reč je o „Odluci o uvođenju posebne mere bezbednosti obaveznog podnošenja dokaza o testiranju, vakcinaciji ili prevazilaženju zarazne bolesti kovid-19 prilikom prijema pacijenata u zdravstvene ustanove, zdravstvene ustanove i privatni zdravstveni radnici“ koju je u ponedeljak potpisao načelnik. Štaba civilne zaštite Davor Božinović.

U njemu se navodi da pacijenti i njihova pratnja moraju imati kovid-sertifikat ili drugi validan dokaz o vakcinaciji, bolesti ili testiranju da bi ušli u zdravstvene ustanove. Međutim, ovo je samo dodatno preciziranje odluke u kojoj se, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, dodaje i detaljno obrazloženje odluke. I dalje važe izuzeci od prethodne odluke prema kojoj covid sertifikati nisu obavezni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, potvrdio načelnik Generalštaba Davor Božinović.

Kovid-sertifikate, prema ovim izuzecima koji i dalje važe i koji se ovom novom odlukom uopšte ne menjaju, pacijenti nisu dužni da prilože ni kada dođu u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći ili zdravstvene zaštite zbog sumnje na kovid -19 ili potvrđena bolest covid-19.

Oni koji nemaju kovid-sertifikat, a dođu na planiranu hospitalizaciju ili planiranu dijagnostičko-terapijsku proceduru koja generiše aerosol, nastaviće, kao i do sada, ukoliko se proceni visok rizik od izloženosti infekciji, da primaju, izoluju i test.

Beroš: Za pacijente se ništa ne menja

Vili Beroš je rekao da će pacijenti i dalje moći da posećuju porodične lekare, ali i klinike u bolnicama bez kovid sertifikata, kao i do sada.

- To je mera bezbednosti koja se prilagođava zakonu, precizira obavezu poslodavca da proverava kovid-sertifikate gde moraju da budu provereni i da kovid-sertifikate moraju imati oni na koje se ova obaveza odnosi, ali za pacijente se ništa ne menja. do sada važio za primarnu zdravstvenu zaštitu - rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA