U Sloveniji i danas skoro 15.000 novozaraženih: Bolnički sistem pod pritiskom, nedostaje osoblje

Broj novozaraženih manji je u odnosu na prethodni dan kad je registrovano 17.500 slučajeva

  • 1
Korona virus, Slovenija, covid 19 Foto: Shutterstock

Slovenija i dalje beleži rekorde u broju novozaraženih korona virusom pa je u poslednja 24 sata potvrđeno 14.206 novih slučajeva, a peti talas epidemije izazvane omikron varijantom opterećuje bolnički sistem.

- U nekim bolnicama je 20 odsto zaposlenih na bolovanju, a slične probleme omikron izaziva i kod laboratorijskih i drugih kapaciteta - rekao je u četvrtak državni sekretar u ministarstvu zdravstva Robert Karota, zadužen za koordinaciju između bolnica i preraspoređivanje kadrova tokom epidemije.

Omikron je, po njegovim rečima, u Sloveniji postao dominantan sredinom januara i sve se više širi, pa tek sada "pokazuje zube", a za održavanje bolničkog sistema je opasan kao i delta, zbog velikog širenja u populaciji, premda izaziva blaže simptome.

Kako je u četvrtak objavio nacionalni Institut za javno zdravlje, u zemlji je u poslednja 24 sata sa 19.707 PCR testiranja potvrđeno 14.206 novih infekcija, a pozitivnih nalaza je bilo 72.1 odsto.

Broj novozaraženih manji je u odnosu na prethodni dan kad je bilo rekordnih skoro 17.500, ali je trend i dalje vrlo zabrinjavajući jer je zabelženo 3.912 novozaraženih više nego pre nedelju dana, prenosi Hina.

Sedmodnevni prosek zaraza u jednom danu se novim podacima povećao na 12.415 slučajeva, a 14-dnevna incidencija na sto hiljada stanovnika na 6.815 zaraženih, dok je vakcinisano ukupno 57,3 odsto populacije.

Sa 12 preminulih u poslednja 24 sata ukupan broj smrtnih slučajeva među zaraženima od početka epidemije povećao se na 5.825.

Video: Žestoki sukobi na protestima u Ljubljani: Policija bacala suzavac i gađala vodenim topovima narod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cek cek

    28. januar 2022 | 23:43

    zar ne bi tamo ne smes ni online da radis ako nisi vakcinisan? Ne smes ni na pumpu? Sta bi braco Slovenci??? Sta jos treba da se desi da konacno ova marva od covecanstva na svetu pocne umesto ganglija da koristi vijuge? Sta jos treba da urade ovi zlotvori da konacno vise ko covecanstvo kazemo STOP vise ovom ludilu?!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA