Tinejdžer iz Doboja falsifikovao novac i prodavao ga širom BIH

Navedeno lice je putem društvenih mreža objavljivalo oglase kako prodaje "lažni novac"

  • 1
Falsifikovan novac

Foto: PU Doboj

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave identifikovali su maloletno lice iz Doboja za koje postoji osnov sumnje da je falsifikovalo novac te je isti prodavalo drugim licima na području Republike Srpske i Federacije BiH.

Navedeno lice je putem društvenih mreža objavljivalo oglase kako prodaje "lažni novac" te je na taj način za sada sa neodređenim brojem lica stupao u kontakt i dogovarao prodaju.

- Uz saglasnost Tužilaštva BiH, a na osnovu naredbe Suda BiH izvršen je pretres kuće koju koristi navedeno lice prilikom čega je pronađena i oduzeta veća količina falsifikovanih novčanica (1996 novčanica konvertibilnih maraka u vrednosti od 193.700 KM i 1.041 novčanica evra u vrednosti od 125.200 evra), štampači, telefoni, laptop i priznanice kao i dokaz o uplatama novca - saopštila je policija.

O svemu je obaešten tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji se izjasnio da postoje obeležja krivičnog dela "krivotvorenja novca".

- U toku je rad na dokumentovanju navedenog krivičnog dela i utvrđivanju identiteta i drugih lica koja su stavljala u opticaj falsifikovan novac. Falsifikovane novčanice konvertibilnih maraka su prepoznatljive po natpisu "LAŽNI NOVAC" ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u donjem levom uglu novčanice na mestu gde bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke Bosne i Hergovine i natpisom "SAMO ZA FILMSKU UPOTREBU REPLIKA KOPIJA" gde bi trebalo da piše "Centralna banka Bosne i Hercegovine koji se ispisuje u dva reda u latiničnom i ćiriličnom pismu i nalazi se na vrhu zadnje strane novčanice - saopšteno je.

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice i da ukoliko posumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu da o tome odmah obaveste najbližu policijsku stanicu.

- Takođe pozivamo sve građane koji su kupovali falsifikovani novac da isti odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu jer će samo na taj način izbeći krivičnu odgovornost - saopštila je policija.

Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine je između ostalog predviđeno da je krivično delo "Falsifikovanja novca" počinio onaj ko zna da je lažan novac načinjen ili da je lažan novac stavljen u opticaj, a to ne prijavi.

Za ovaj oblik krivičnog dela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

Video: Blagajnica pokrala skoro skoro 50 hiljada evra: Vratila novac jer joj je mama zapretila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA