Papa penzionisao kardinala Vinka Puljića, naslednik Tomo Vukšić

Za Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića je pre više od 30 godina imenovao papa Jovan Pavle II

  • 3
Papa Franja sa kardinalima

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja penzionisao je Vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, koga će na ovom položaju naslediti dosadašnji nadbiskup koađutor Tomo Vukšić, objavljeno je danas u Vatikanu i Sarajevu.

Vest o penzionisanju nadbiskupa Puljića objavila je danas Sveta stolica na svojim internet stranicama, dok je nadbiskupima Puljiću i Vukšiću papinu odluku u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH objavio otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi Amauri Medina Blanko, objavila je Vrhbosanska nadbiskupija, piše Hina, prenosi Tanjug.

Kardinal Puljić je u septembru 2020. godine ponudio odricanje od službe budući da je navršio 75 godina, što je morao da učini po Kanonskom pravu.

Za Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića je pre pune 31 godine imenovao papa Jovan Pavle II. Tokom građanskog rata u BiH Puljić je ostao u Sarajevu, a zbog istrajnog nastojanja oko prekida sukoba i međusobnog pomirenja, kao i poziva na dijalog papa, Jovan Pavle II ga je 30. okobra 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve.

Time je postao prvi kardinal u istoriji Bosne i Hercegovine. Njegov naslednik Tomo Vukšić je sveštenik Mostarsko-duvanjske biskupije, gđe je zaređen 29. juna 1980. godine. Vršio je brojne crkvene dužnosti, a neko vreme boravio je u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima.

Nakon preuzimanja dužnosti, Vukšić je u obraćanju rekao kako će među prioritetima njegovog službovanja biti izgradnja sloge i suživota, ''ljubomorno pazeći da se poštuju i čuvaju dostojanstvo svakog čoveka i naroda, kao i pojedinačna ljudska prava i kolektivna prava svakoga naroda i manjinskih grupa".

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu biće u sarajevskoj katedrali 12. marta, izvestili su iz Vrhbosanske nadbiskupije, navodi Hina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E ovaj Tomo

    29. januar 2022 | 17:28

    Je pravi srbin I ime I prezime

  • Vuk Mandusic

    29. januar 2022 | 22:14

    Ostvarijo se plan Starcevica- Pavelica i oca nacije Tudjmana osobito u zapadnoj Hercegovini i ostalim stratistima !! Prekr scavanjem , ubijanjem i procerivanjem Srpskog naroda sa 27 na 4 posto !!!! To je N D H koja je primljena u E U bez pokajanja i placanja ostete !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA