≫ 

Crna Gora ima najveću stopu umiranja od raka grlića materice u Evropi: Vakcinacija najavljena za septembar

Rak grlića materice bolest je koja svrstava Crnu Goru na neslavnu listu Evrope

  • 0
Rak grlića materice, operacija Foto-ilustracija: pixabay.com

Crna Gora ima najveću stopu oboljevanja i umiranja od invazivne forme raka grlića materice u Evropi, procene su Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2020. godinu. Iz Instituta za javno zdravlje najavljuju početak imunizacije od septembra.

Rak grlića materice bolest je koja svrstava Crnu Goru na neslavnu listu Evrope, javlja RTCG.

- Trenutna situacija u Crnoj Gori kada je u pitanju oboljevanje od raka grlića materice je poražavajuća. Procene Svetke zdravstvene organizacije za 2020. godinu su da Crna Gora ima najveću stopu oboljevanja i umiranja od invazivne forme raka grlića materice u Evropi - kazao je epidemilog IJZCG Milko Joksimović.

Zato je neophodna vakcinacija protiv HPV virusa, koja se primjenjuje u svetu već 16 godina. O efektivnosti protiv tih malignih oboljenja svedoče rezultati istraživanja iz protekle tri godine u Finskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim državama.

- Koji ukazuju na gotovo eliminaciju invazivnog karcinoma grlića materice u Velikoj Britaniji, a u drugim zemljama značajno smanjenje stope oboljevanja, posebno stope umiranja u grupama devojčica koje su sada devojke - kazao je Vladimir Petrović iz Instituta za javo zdravlje Vojvodine.

Da vakcina protiv HPV-a pruža najdužu zaštitu, ističe specijalista imunologije i mikrobiologije Miloš Marković. Ispituje se i njeno doživotno dejstvo.

- Ona ima vrlo jak imunski odgovor, indukuje čuvena antitela koja dostignu neki nivo, malo padnu posle nekog kratkog vremena, a onda traju i mi nemamo nikakve naznake pada tih zaštitnih antitela, praktično nisu dokazani slučajevi neuspeha tj. da se osobe inficiraju - kazao je Marković.

Nakon zastoja u vakcinaciji protiv HPV virusa zbog pandemije kovida-19 , iz Instituta za javno zdravlje najavljuju imunizaciju krajem leta.

- Izvesno je da će vakcinacija početi u septembru, njihova bezbednost je višestruko potvrđena - kazao je Joksimović.

Vakcina protiv HPV-a bila je jedna od tema stručnog skupa "Imunizacija – danas i sutra" koji je Institut za javno zdravlje organizovao povodom Evropske nedjelje imunizacije.

Video: Uskoro HPV vakcina o državnom trošku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA