Doktor koji se poziva na prigovor savesti: U Sloveniji se feticid izvršava do kraja trudnoće, to nije dobro

Udruženja pacijenata tvrde kako im se pacijenti žale na to što, navodno, postoje lekari koji se pozivaju na prigovor savesti, a kasnije, navodno, u privatnoj praksi odrađuju pobačaj

  • 0
Pobačaj, beba, tužna žena, abortus

Foto :Shutterstock

Ginekolog Trpimir Goluža iz Petrove bolnice u Zagrebu, lekar koji se poziva na prigovor savesti, gostovao je u Dnevniku Nove TV i poručio kako se za prigovor savesti odlučio kada je završio studije medicine i kada je, kako kaže, ozbiljno počeo da razmišlja o tome šta je zapravo pobačaj i šta se tu događa.

- Znao sam to mnogo pre nego što sam postao ginekolog - istakao je.

Udruženja pacijenata tvrde kako im se pacijenti žale na to što, navodno, postoje lekari koji se pozivaju na prigovor savesti, a kasnije, navodno, u privatnoj praksi odrađuju pobačaj.

- To je krajnje neprihvatljivo i gnusno. Ucenjivanje pacijenata. Međutim, paušalna iznošenja tih ocena neće nam ništa pomoći. Dakle, ko, gde i kada - rekao je Goluža, prenosi Index.hr.

- Ministarstvo to treba da utvrdi i rigorozno kazni. To je krajnje neprimereno ponašanje - dodao je.

Registar

Osvrnuvši se na pitanje o tome treba li uvesti registar lekara sa prigovorom savesti, Goluža je rekao kako bi to, u neku ruku, sredilo stvari.

- Lično nemam ništa protiv tog prigovora savesti. Međutim, u tom slučaju treba biti oprezan jer tada bismo izložili kolege koji nemaju prigovor savesti sudu javnosti - istakao je Goluža.

Osvrnuo se i na činjenicu da se svi ginekolozi u čak šest bolnica pozivaju na prigovor savesti.

- Nije mi normalno da neko ima ili nema prigovor savesti. Naravno da nije normalno da onaj ko je zadužen za sprovođenje i organizaciju zdravstvene zaštite dozvoli da se u njegovoj bolnici ne može nešto izvoditi što bi trebalo da se izvodi. To nije problem lekara koji imaju prigovor savesti. To je pre svega problem zdravstvenog sistema, odnosno onih koji vode bolnicu i onih koji upravljaju zdravstvenim sistemom u Republici Hrvatskoj. To je Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske - napomenuo je Goluža.

Kako je istakao Goluža, "...ako dođe vitalno ugrožena žena i ako je pobačaj u toku, i mi koji imamo prigovor savesti dužni smo da uradimo sve kako bismo zaštitili život žene. U tom slučaju se ne možemo pozivati na prigovor savesti. Ako bismo se pozvali na prigovor savesti učinili bismo krivično delo - rekao je Goluža.

"Ovo što se izvodi u Sloveniji, ne bih nikada voleo da se izvodi u Hrvatskoj"

- To što se u Sloveniji izvodi feticid, to ne znači da je to nešto dobro. Ovo što se izvodi u Sloveniji, ne bih nikada voleo da se izvodi u Hrvatskoj. U Sloveniji se feticid može izvoditi do samog kraja trudnoće. U Hrvatskoj se to ne izvodi jer tu nije zaživela uopšte ta metoda. Osim toga, to nije ni zakonski toliko determinisano da bi se neko usudio to da radi - zaključio je Goluža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA