≫ 

Spremačica i negovateljica pljačkale porodice u Splitu: Odnele skoro 16 miliona dinara

Jedna je u porodici radila godinama, druga tek nekoliko nedelja

  • 0
žena devojka žene lopovi obija kasu sef pare novac pljackaskinja

Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko meseci na području Splita policija je evidentirala dva slučaja teških krađa, u kojima su unajmljene spremačica i negovateljica, iskorištavajući poverenje svojih poslodavaca, iz stanova ukrale novca i nakita vrednog gotovo milion kuna (oko 15.500.000 dinara), piše Slobodna Dalmacija.

U prvom je slučaju 61-godišnjakinja s kaštelanskog područja mesecima iz sefa porodične kuće jednog splitskog preduzetnika, u čijoj je porodici godinama radila kao spremačica, uzimala koverte s domaćom i stranom valutom dok naposletku nije otkrivena. Uhapšena je i krivično prijavljena pošto je vlasnik shvatio da se nešto događa i da nije "sišao s uma", pa ju je početkom aprila prijavio policiji koja ju je uhvatila "s prstima u pekmezu". Ukrala je, po prijavi vlasnika, nešto manje od pola miliona kuna.

U drugom slučaju otkrivenom pre nekoliko dana, 44-godišnja Emanuela P, rodom iz Virovitice, a ispostavilo se naknadno da je lažno prijavila adresu prebivališta u Splitu, u razdoblju od mesec dana, radeći kao negovateljica 88-godišnjakinje, iz njenog stana u Splitu ukrala je veće količine zlatnog i srebrnog nakita i novca u vrednosti od oko 400.000 kuna (oko 6 miliona dinara).

Preporuka majčine prijateljice

A kako je perfidna kradljivica uopšte došla u kontakt sa svojom žrtvom i kako je uopšte, naposletku, igrom slučaja, otkriveno šta je radila, ispričao je sin oštećene.

-Tamo negde početkom aprila u posetu mi je došla sestra iz inostranstva pa smo se složili da uzmemo neku ženu koja će se dva sata dnevno brinuti o majci, da joj pomogne tokom jutra. Moram da kažem da nam je bilo jako teško da nađemo nekoga, a onda nam je jedna majčina prijateljica iz detinjstva preporučila tu ženu jer je znala da se ova brinula o jednoj ženi s ostrva i da nije bilo nikakvih problema.

Još kad je ćerka majčine druge prijateljice rekla da je krasna žena i sve najbolje o njoj, nismo imali razloga da sumnjamo. Angažovali smo je na dva sata svaki dan, od 9 do 11 da se brine o majci, da joj pomogne šta treba i slično. Ko je mogao da pomisli da ovako nešto može da ispadne, nisam je proveravao, a izgleda da je trebalo. Sad sam nakon svega saznao da je već bila kažnjavana, da ima dosije u policiji – kaže sin prevarene žene koja se trenutno nalazi na lečenju u splitskoj bolnici.

"Ljubazna Ema"

Ni on ni iko od majčinih komšija i prijateljica nije sumnjao u "ljubaznu Emu", a cela njena pokvarena rabota razotkrivena je sasvim slučajno. Pre desetak dana staroj je gospođi pozlilo pa su sin i njegova supruga otišli u stan kako bi je sredili i spremili za odlazak u bolnicu.

- Nakon što ju je Hitna pomoć dovezla u bolnicu, kad sam došao da je vidim, primetio sam na njenoj ruci očev prsten, koji je inače uvek nosila oko vrata. Zapitao sam se kako to, mislio sam da joj ga nisu skinuli u Hitnoj ili slično, ali su mi rekli da je to nemoguće, jer da je skinut bio bi stavljen u posebnu vrećicu koja bi se predala porodici. I tad se u meni probudilo nešto, neka sumnja. Rekao sam sestri da mi je sumnjivo nešto, da vidi je li lančić možda ispao negde po stanu.

E tad se otkrilo da fale stvari. Tek kad mu se nešto ovako dogodi, čovek vrati film unazad i onda povezuješ stvari. Sad vidim koliko je ona bila perfidna profesionalka. Dva puta nedeljno vodio sam majku na previjanje i tada bi se ona, kako je imala ključ od stana, kad bismo mi otišli, vraćala u stan i onda bi verovatno uzimala šta je mogla. Prvih pola meseca je verovatno sve snimala, gde je šta, a onda je lagano čistila... Znala je da pita mater zašto ne ide s nama vikendom u vikendicu, čak ju je suptilno nagovarala na to samo da bi dobila dan, dva da može slobodno da uzima šta hoće po stanu – govori sagovornik.

negovateljica, starac, starica, bolest, starački dom, štap,

Foto: Shutterstock

Pojašnjava da su njegovi roditelji ceo svoj život živeli kao dobrostojeća srednja klasa, majka je radila u računovodstvu jedne firme, dok je pokojni otac bio pomorac, a zatim i više decenija šef trgovine jednog splitskog, tada vrlo uspešnog trgovačkog diva. On je voleo da skuplja stare stvari, a kako su dosta putovali po svetu, često je išao po antikvarnicama i kupovao razne predmete.

- Šezdeset godina su to skupljali, a sve to što je uzela za nas kao porodicu ima veliku sentimentalnu vrednost. Ukrala je dosta nakita, prstenja, vrlo vredan lovački srebrni komplet s izrezbarenim nožem koji ima dršku od jelenske kosti, makaze za kidanje mesa i viljuške za držanje. Nikad to nije dao da se upotrebi, hteo je to da ostavi unucima. Uzimala je stvari iz kutija u ormaru, ispraznila bi ih i kutije bi vraćala natrag da se ne primeti da su dirane.

Kovertu u kojoj je mater imala par hiljada kuna od penzije za tekuće stvari nije dirala, jer je znala da se iz te koverte uzima novac kad treba. Ali je zato uzela desetak i više hiljada kuna iz koverte koju je mater držala, u toj koverti je bio novac koji je davala unucima za razne prigode i proslave.

Pričala da ima bolesno dete

Pričala je mojoj majci i da ima bolesno dete, pa je ispalo na kraju da ga nema, čak joj je mater dala poklone za Uskrs za to nepostojeće bolesno dete. Svako bi jutro kod majke došla jedna komšinica, one su prijateljice, pa bi je Ema ispitivala o nama. Komentarisala bi kako je lep stan, a majka sama živi, pa tako to... Znate kako je to, moja majka je kao stara žena, naivna, bila srećna da ima nekog da popriča, pa joj je sve iskreno govorila, i o dobrim i o lošim stvarima, verovala joj je.

Dan, dva pre nego što joj je pozlilo, Ema je čak pitala da joj damo ključ od haustora da ne zvoni komšijama ujutro, a očito je i to bio deo njenog plana da može nesmetano da uđe u zgradu i u stan bez da je iko vidi – kaže žrtvin sin.

Nakon što je otkrivena, policija je nije našla na prijavljenoj adresi već na drugom mestu i to pomoću mobilnog telefona. Priznala je da je deo predmeta ukrala, nešto je već i pronađeno, a dosta toga je založila u zalagaonicama.

S obzirom na to da se radi o velikoj vrednosti ukradenih stvari i da je žrtva osoba ranjiva zbog svoje dobi, pomalo je neobično da nakon hapšenja nije privedena na ispitivanje u tužilaštvo, pa time nije ni traženo određivanje istražnog zatvora. U svakom slučaju, ovo je jedna od situacija koja bi svakako trebalo da bude upozorenje i drugim građanima da jako paze koga primaju u svoje kuće i stanove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA