Najezda zmija u Trebinju: Otrovnice se primakle kućama, dom zdravlja upozorava na oprez

Jedna od tri zmije, dužine oko metar i po, ušla u prizemnu kuću u predgrađu Trebinja, druga je pronađena u blizini jedne trebinjske javne ustanove, dok je treća uklonjena takođe u blizini privatne kuće

  • 0
Zmije u Trebinju Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Rina.rs/Noverodus Dieter

Radnici Javne ustanove "Ekologija i bezbednost" Trebinje su u maju, ispred i u objektima u prigradskim naseljima, uhvatili i na bezbedan način uklonili tri zmije.

- Sve tri smo uhvatili na hvataljku koja služi za tu namenu, jer su dve bile poprilično dugačke. Sve smo ih nakon uklanjanja pustili žive u prirodu - izjavio je Mišo Pamučina iz JU "Ekologija i bezbednost".

Jedna od ove tri zmije, dužine oko metar i po, već je bila ušla u prizemnu kuću u predgrađu Trebinja, druga je pronađena u blizini jedne trebinjske javne ustanove, dok je treća uklonjena takođe u blizini kuće, navodi Nezavisne

Zmije su, kako kažu stručnjaci iz ove firme, u celoj Hercegovini već izmilele po kamenjaru, gde se sve češće susreću otrovnice poskoci i šarke, koje u ovo doba godine, nakon zimskog mirovanja, imaju u sebi najviše otrova.

I trebinjski lekari su uputili upozorenje građanima da budu na oprezu, naročito prilikom boravka u prirodi.

Direktorka Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović kaže da je od početka godine zabeležen jedan ujed zmije te da imaju dovoljne količine seruma.

- Ujed se dogodio u martu, što je bilo neobično za to doba godine, a pacijent je zbrinut, dat mu je serum protiv ujeda zmija, potom je preventivno bio hospitalizovan u Bolnicu Trebinje i sve je završeno srećnim ishodom - prenela je Mićunovićeva.

Napominjući da seruma ima dovoljno, za razliku od lani, kada su bile nestašice jer ga nije bilo moguće nabaviti, ona kaže da su se na vreme obezbedili, s obzirom da to da leto, a u tom periodu se zabeleži i po nekoliko ujeda.

Ni to, međutim, nije mnogo, s obzirom na to da se takvih ujeda zabeleži maksimalno tri do četiri i da Bolnica Trebinje pokriva široku regiju koja je gotovo isključivo kraško područje.

Mićunovićeva dodaje da srećom do sad nije zabeležen nijedan ujed sa smrtnim ishodom.

Video: Pogledajte snimak hvatanja poskoka na parkingu ispred tržnog centra u Nišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA