≫ 

Šumarska mafija u Hrvatskoj uz pomoć beskućnika iz Srbije oprala 3 miliona evra: Ovo je bila šema

Uhapšeni se terete da su od ukupno 43,6 miliona kuna dobijenih od poslova s Hrvatskim šumama "oprali", odnosno da su izvukli 24 miliona kuna (oko 3,18 miliona evra)

  • 4
Policija, Hrvatska, hrvatska policija Foto: Profimedia

Hrvatske šume d.o.o. i nekoliko filijala te hrvatske državne firme od početka 2019. do danas uplatile su 43,6 miliona kuna (oko 5,7 miliona evra) firmama pod kontrolom jedne porodice za razne šumarske poslove koje su te firme dobile na tenderima: od seče šuma, pošumljavanja, odnosno sadnje sadnica drveća i slično, piše Jutarnji.

Sada, nakon godinu dana tajne istrage policije i USKOK-a o poslovanju tih firmi, M. O., njegov otac R. O., brat R. O i sestrična A. O. osumnjičeni su da su velik deo novca dobijen od Hrvatskih šuma izvukli iz svojih firmi, umanjivši pritom poreske osnovice i tako su oštetili državu za oko milion kuna (oko 133.000 evra) poreza.

Oni se terete da su od ukupno 43,6 miliona kuna dobijenih od poslova s Hrvatskim šumama "oprali", odnosno da su izvukli 24 miliona kuna (oko 3,18 miliona evra).

"Direktori" iz Srbije

To su, sumnja se, činili preko sistema vezanih firmi koje bi njihovim firmama ispostavljale račune za nepostojeće poslove, a novac bi na kraju s računa u bankama dizali tzv. beskućnici, odnosno dvojica "direktora" dovedenih iz Srbije isključivo s namerom da osnuju firme i kada im na račune legne novac, podignu ga i vrate na ruke osumnjičenima.

Sadržaj je to inkriminacija iz najnovije akcije policije i USKOK-a, koja je pre nekoliko dana rezultirala hapšenjem nekoliko članova porodice M. O. i otvranjem istrage protiv njih.

Tokom istrage, kako navodi Jutarnji, policija i USKOK su od 21. maja prošle godine, uz sudske naloge, tajno snimali telefonske razgovore i kretanje osumnjičenih.

Između ostalog, rekonstruisali su njihovo kretanje preko nadziranja baznih stanica njihovih telefona, ali i uz pomoć podataka iz sistema o prelascima hrvatske granice.

Tako su zaključili da dvojica muškaraca, koji su dolazili iz Srbije i u Hrvatskoj osnivali firme na koje bi bio prebačen novac zarađen u poslovima s Hrvatskim šumama, zapravo nisu uopšte fizički boravili u Hrvatskoj, već su samo na jedan dan dovedeni u Hrvatsku da bi osnovali firme, zatim bi ih automobilom vraćali u Srbiju.

Takođe, policija je u sklopu ove akcije uhapsila i vlasnike računovodstvenih servisa za koje sumnjaju da su M. O. i drugima pomagali kod "sređivanja" dokumentacije, premda su znali kako M. O. i ostali delom fiktivno posluju, odnosno varaju na porezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA