≫ 

Ukrajinke u Dubrovniku i dalje bez posla, nemaju gde sa decom: U vrtićima nema mesta za male Ukrajince

Proširivanjem postojećih vrtićkih kapaciteta i zakupom novih prostora, Grad bi za nekoliko godina mogao da primi svu decu, ali je ukrajinskim porodicama to daleka budućnost

  • 4
Pula, Hvar, Dubrovnik

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

Od početka sukoba u Ukrajini u Hrvatsku je stiglo više od 18.000 ukrajinskih izbjeglica, od kojih je oko trista smestilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uglavnom u samom Dubrovniku. Ali, kako piše HRT1, ne mogu se se zaposle, jer u gradskim vrtićima nema slobodnih mesta.

Ukrajinke Oksana i Mila u Dubrovnik su iz sukobom pogođene Ukrajine sa decom stigle u martu.

- Htela bih da se zahvalim ljudima koji su nas primili. Mišo i Sanja imaju svoje četvoro dece, ali svaki dan dolaze da pitaju kako smo, to nam je bilo veoma bitno prilikom prilagođavanja. Moj je suprug ostao u Ukrajini, s njim se redono čujem - kaže Mila Kirianova iz Ukrajine.

Iako su iznenađene gostoprimstvom, pa čak i ponudama za posao, s decom jednostavno nemaju gde.

- Zaposlila sam se u jednom restoranu gotovo odmah čim sam došla u Dubrovnik. Dok radim, moja starija ćerka (13), čuva svoju trogodišnju sestru, ali ujedno prisustvuje i na onlajn nastavi, što je teško da se uskladi - kaže Oksana Paziuk iz Ukrajine.

- Vlasnik kuće gde stanujemo ima prodavnicu, bila bih prodavačica u trgovini. On nas snabdeva svakodnevnim potrepštinama, ali želim da radim kako bih imala svoj novac - kaže Mila.

Na mesto u vrtiću za svoju decu čekaju i na desetine dubrovačkih porodica.

- Definitivno imamo problem sa prostorom, tražimo stalno neke nove lokacije, ali, nažalost, ne možemo da udovoljimo zahtevu da inkorporiramo decu uz Ukrajine u redovan program, nego ćemo za njih morati da napravimo posebne programe, koje smo zamislili da budu u popodnevnim časovima, tako da se onda i ta deca iz Ukrajine zajedno druže i igraju - objasnio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Proširivanjem postojećih vrtićkih kapaciteta i zakupom novih prostora, Grad bi za nekoliko godina napokon mogao da primi svu decu, ali ovim  mladim ukrajinskim porodicama to tek daleka budućnost.

Video: Namirnice, garderoba i pelene za bebe: Snimci sa poljsko-ukrajinske granice na koju stižu izbeglice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    23. maj 2022 | 07:00

    Sta ti je zivot. Od rata, da bi spasio glave svojoj porodici i sebi, pobegnes u Dubrovnik i zalis se da nema mesta u vrticu.

  • Branka

    23. maj 2022 | 06:24

    Pa sta su htjeli. Da ih prime preko reda. I da Hrvatska deca ispastaju. Kako da ne.

  • Ivan

    23. maj 2022 | 08:31

    Puno njih je navalilo na dubrovnik i Opatiju i slicne turistice destinacije, kao da nisu mogli u zagreb osijek nego bas tamo gdje je doza luksuza puno viša.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA