≫ 

"Jezivo, padao je grad veličine krompira": Jako nevreme u delovima Hrvatske, izdato upozorenje

Nešto posle 17 sati šire varaždinsko područje pogodilo je snažno nevreme praćeno vetrom i gradom

  • 1
Grad nevreme, Ivanjca Foto: RINA

Jak grad pogodio je danas poslepodne područje Zagorja u Hrvatskoj, preciznije područje Huma na Sutli, Pregrade, Maclja i okoline, a nevreme je pogodilo i područje Varaždina.

Štete će se tek proceniti, međutim, kako kažu meštani Zagorja, tamo gde je padalo štete na usevima su totalne, a osim useva stradali su i pojedini prozori, a prvenstveno automobili, javlja Zagorje.com.

- Jezivo, šta je to bilo. Strava i užas. U životu to nisam video, padao je grad veličine krompira. U centru opštine su svi automobili razbijeni, to nije za popravljati, samo za menjati. Imali smo taman Opštinsko veće, svima su nam automobili razbijeni. Idem sada na teren da vidim kako je u drugim delovima Huma na Sutli - rekao je za Zagorje International načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.

Nešto posle 17 sati šire varaždinsko područje pogodilo je snažno nevreme praćeno vetrom i gradom, javlja Aktualno.com.

Komadi leda mestimice su bili veličine oraha, a na kraće vreme prekrili su travnjake i ulice.

Narandžasti alarm za kopnenu Hrvatsku

Sa severozapada se tokom poslepodneva širom zemlje očekuje postupni porast oblačnosti, a na kopnu mestimično kiša i grmljavina. Prema večeri uz jači razvoj oblaka lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavinsko nevreme verovatni su najpre u severozapadnim i severnim predelima, uveče i u Slavoniji.

Vetar slab do umeren jugozapadni, uveče severni, prolazno sa jakim udarima. Na Jadranu slabo i umereno, na otvorenom ponegde i jako jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 26 do 31 stepen.

Meteoalarm za Slavoniju i središnju Hrvatsku izdao je narandžasto upozorenje zbog mogućih jakih grmljavinskih nevremena i vetra. Zbog mogućeg nevremena, Hrvatski Telekom obavestio je korisnike da zaštite svoju opremu.

- Danas se očekuje grmljavinsko nevreme na vašem području. Kako biste zaštitili svoje uređaje, preporučujemo da isključite telefonski i strujni kabl iz utičnica - naveli su.

Jako nevreme zahvatilo i Sloveniju

Oko 16:30 sati, istočne i severoistočne delove Slovenije zahvatilo je jako nevreme sa obilnim padavinama, gradom i jakim vetrom. Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije (Arso) je stoga objavila narandžasti alarm.

Kako javlja portal Neurje.si, sistem jakih supercelularnih oluja oko 16:30 prešao je severoistočni deo zemlje. Najgore je bilo na području Prekmurja, Prlekije i Haloza. Grad je pao i u Rogaškoj Slatini. Nevreme se kreće prema Mađarskoj.

Uprava zaštite i spašavanja do 18 sati zabeležila je 49 događaja. Najveći broj njih je zabeležen na području Pomurja, njih 24. Oštećen je veći broj krovova. Na terenu su aktivirane 24 vatrogasne jedinice, a intervencije su još u toku.

Video: Grad u Beogradu: Nevreme divljalo pa se smirilo, grad izgleda kao sneg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA