≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zagreb: Proterivanje naših diplomata iz Rusije je nelegitimno, razmotrićemo dalje korake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska je u aprilu proterala 24 ruskih diplomata zbog ruske vojne intervencije protiv Ukrajine

  • 23
Hrvatska, Rusija Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je proterivanje hrvatskih diplomata iz Rusije nelegitimno i da će Zagreb razmotriti dalje korake prema Moskvi.

U saopštenju se ističe da odluka Moskve nema legitimnu osnovu, jer je rec o osobama koji su profesionalno obavljale dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima i zato što trenutni broj zaposlenih u hrvatskoj ambasadi u Rusiji odgovara broju zaposlenih u ruskoj ambasadi u Hrvatskoj.

Navodi se i da će Hrvatska analizirati odluku ruskih vlasti i razmotriti dalje korake.

Ministarstvo je poručilo i da "Hrvatska sa svojim partnerima vodi principijelnu politiku u pogledu poštivanja medunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoci Ukrajini"

Rusija je ranije danas proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi, a nota o tome je uručena hrvatskom ambasadoru.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, proglašenje diplomata personama non grata predstavlja odgovor na "neprijateljske korake" koje je Zagreb ranije preduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije.

Hrvatskom ambasadoru je u ruskom ministarstvu uložen oštar protest zbog, kako je navedeno, neosnovanih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i zbog pružanja vojne pomoći Kijevu.

Hrvatska je u aprilu proterala 24 ruskih diplomata zbog ruske vojne intervencije protiv Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Republika Srbska

    27. maj 2022 | 19:57

    Boze ali su ove nase komsije inteligentni. Kada oni proteraju Ruske Diplomate to je ok,a kada Rusi uzvrate to nije Diplomatski. Ja mislim da su ovi izgubili kompas u svim sverama realnog Zivota.Ovo vam je realna slika Nato fasista i ucenika Gensera i Kola, ja smem sve a ti nesmes nista e tako je bilo i 90 Godina.samo je sada Orah mnogo tvrd bit ce lomljenja Zubi a mozda i Kicme.

  • Beo-gradjanka

    27. maj 2022 | 19:35

    Milanović odmah nešto da preduzme! Najbolje da im blokira put u EU kao jedna moćna država koja nešto pita. Putin se verovatno veoma uplašio od ove smešne državice

  • joka

    27. maj 2022 | 19:30

    zaboli Putina za vase razmatranje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA