≫ 

Patrijarh Porfirije u Sabornom hramu u Tuzli: "Pravoslavna vera je nit koja čuva naš narod"

U Drugu nedelju po Duhovima, 26. juna 2022. godine Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

  • 2
Patrijarh Porfirije liturgija  u Tuzli Foto: SPC Tuzla

Mnogo toga se menjalo u istoriji našeg naroda, od mesta na kom živimo, do države kojoj pripadamo, do geografskih prostora gde zidamo sebi kuće. I jezik se transformisao, menja se, razvija se i naša pozicija u globalnom svetu, sve je relativno i prolazno, a ono što je ostalo kao nit koja čuva naš narod, ono čime diše naš narod, čime postoji, čime jeste to je pravoslavna Crkva i pravoslavna vera, istakao je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije u Sabornom hramu u Tuzli, u nedelju 26. juna 2022. godine.

U Drugu nedelju po Duhovima, 26. juna 2022. godine Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Njegovoj Svetosti sasluživali su Preosvećena gospoda Episkopi: bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, toplički i izabrani šabački Jerotej, hvostanski i izabrani zapadnoevropski Justin, mohački Damaskin, sveštenstvo i sveštenomonaštvo, u molitvenom prisustvu mnogobrojnog naroda Božijeg.

Na kraju svete Liturgije, Patrijarh Porfirije obratio se sabranom vernom narodu i rekao da je danas ispunjen radošću zbog njihove ljubavi, zbog toga što vole Boga, svoju Crkvu, zbog toga što Crkvom žive i u njoj nalaze smisao svoga postojanja, što čuvaju pravoslavnu veru i dodao da je pravoslavna vera i pravoslavna Crkva u potpunosti uobličila ono što mi jesmo, prenosi TV Hram.

- Ovde, na ovim prostorima, u ovoj blagoslovenoj zemlji žive ljudi kojima je važniji čovek od profita, važnija ljudska duša od uspeha, važnije je to da se prepoznajemo kao ljudi.

- Pravoslavna vera nas je odnegovala i oblikovala. I mnogo toga se menjalo u istoriji našeg naroda, od mesta na kom živimo, do države kojoj pripadamo, do geografskih prostora gde zidamo sebi kuće. I jezik se transformisao, menja se, razvija se i naša pozicija u globanom svetu, sve je relativno i prolazno, a ono što je ostalo kao nit koja čuva naš narod, ono čime diše naš narod, čime postoji, čime jeste to je pravoslavna Crkva i pravoslavna vera - istakao je Patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, iako se u istoriji srpskog naroda puno toga menjalo od mesta gđe živi, do država kojima pripada, ono što je ostalo kao crvena nit koja čuva srpski narod i čime on postoji to su pravoslavna crkva i pravoslavna vera.

Porfirije je naglasio da, ako je išta danas potrebno srpskom narodu i čitavom svetu - to su jevanđelje Hristovo i njegova reč.

- Jer njegova reč je ljubav, jer ta reč ne poznaje neprijatelja, spremna je na žrtvu, praštanje, milosrđe, pokajanje i mnoge druge vrednosti koje izviru iz ličnosti Hristove i jevanđenja njegovog, a zaživele su našem narodu kroz našu crkvu i kroz našu veru - rekao je patrijarh srpski.

On je izrazio radost što se nalazi u krajevima koji su rodni kraj njegovih roditelja, navodeći da ih zbog toga doživljava i kao svoj rodni kraj.

Video: Priznata autokefalnost makedonske pravoslavne crkve: Patrijarh uručio tomos arhiepiskopu Stefanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    26. jun 2022 | 13:29

    Vera samo stvara razdor među ljudima,to je izmišljeno sa nekim ciljem da drži ljude u pokornosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA