≫ 

Hrvatska objavila u koliko slučajeva je utvrđena veza između vakcine i smrti, kao i koliko je bilo nuspojava

Izveštaj pokazuje i zanimljiv podatak da su u odnosu na godinu ranije građani prijavili čak 337 posto više nuspojava

  • 7
Omikron, korona virus, virus  vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) tokom prošle, 2021. godine dobila je ukupno 9.966 prijava sumnji na nuspojave lekova, od čega se 6.613 prijava odnosilo na vakcine protiv koronavirusa, piše Jutarnji. Naravno, treba napomenuti da je u toj godini aplicirano 4,7 miliona doza vakcine (dakle 0,0014 posto prijava nuspojava u odnosu na broj primljenih doza).

Prema godišnjem izveštaju dva su smrtna ishoda povezana sa vakcinom. Konkretno, jedan slučaj je 33-godišnji muškarac, koji je primio prvu dozu AstraZeneke, dok je druga osoba takođe muškarac, starije životne dobi koji se cepio Janssen-om, i to su za sada, jedina dva slučaja koja se usko povezuju sa vakcinom, piše hrvatski list.

- Za vakcine protiv kovida-19 u 2021. godini dobijene su dve prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koje je utvrđen nivo uzročno-posledične povezanosti sa primenom cepiva; 1 prijava vrlo retkog sindroma tromboze s trombocitopenijom za koju je povezanost sa primenom cepiva Vaxzevria (AstraZeneca) ocenjena kao Verovatna, i jedna prijava retkog oblika preterane imunološke reakcije (hemofagocitna limfohistiocitoza), za koju je povezanost s primenom cepiva Jcovden (Janssen) ocenjena kao Moguća. Dodatno, za 15 prijava dobijenih u 2021. godini ocenom je utvrđeno da uzročno-posledična povezanost nije verovatna - kažu iz HALMED-a.

Izveštaj pokazuje i zanimljiv podatak da su u odnosu na godinu ranije građani prijavili čak 337 posto više nuspojava. Naime, iako su sumnje na nuspojave najviše prijavljivali lekari (43%), kažu u HALMED-u, gotovo jednak broj prijava dobijen je od pacijenata i korisnika lekova, koji se sve više uključuju u aktivno praćenje sigurnosti primene lekova i cepiva.

- Broj prijava pristiglih od pacijenata i korisnika lekova porastao je za 337% u odnosu na prethodnu godinu i u 2021. godini čini udeo od 41,6% svih dobijenih prijava.

- Najveći broj prijava dobijen je za osobe ženskog spola (66%). Udeo prijava sumnji na nuspojave prema starosnim grupama niži je u pedijatrijskim grupama do 17 godina, a viši u starosnim grupama od 18 do 65 godina u odnosu na godinu ranije - stoji u najnovijem izveštaju Agencije.

Što se tiče učestalosti i vrste prijava s obzirom na ozbiljnost nuspojava, najveći broj ukupno dobijenih prijava (68%) čine prijave koje se ne klasifikuju kao ozbiljne. Jednako tako, među prijavama koje su dobijene za cepiva protiv bolesti kovid-19 većina, odnosno 76%, ne klasificiraju se kao ozbiljne.

- Većina prijavljenih nuspojava kako uopšteno za sve lekove, tako i za vakcine protiv bolesti kovid-19, su očekivane, blagog karaktera i prolaze kroz nekoliko dana bez potrebe za dodatnim lečenjem ili uz simptomatsko lečenje. Najčešće su prijavljene groznica i povišena telesna temperatura, glavobolja, bol na mestu primene vakcine, drhtavica, bolovi u mišićima, umor, slabost, mučnina, malaksalost i bolovi u zglobovima - kažu u HALMED-u.

Među ozbiljnim prijavama za cepiva protiv bolesti kovid-19 zabeležene su reakcije preosetljivosti (osip, svrab i koprivnjača, u pojedinim slučajevima praćeno oticanjem lica, grla ili jezika i poteškoćama s disanjem ili gutanjem), kod kojih je uz primenu antialergijskih lekova u svim slučajevima došlo do oporavka. Takođe, zabeležene su reakcije pareze lica, tromboembolijski događaji i nesvestice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    29. jun 2022 | 14:13

    Infarkte necemo da racunamo, isto kao i u Srbiji,pravimo se ludi i dalje.

  • Aleksandar Škrnjic

    29. jun 2022 | 17:16

    Dobro sam odigrao tiket,opa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA