≫ 

Najopasnije vrste ajkula u Jadranskom moru: Nemac koji je stradao kod Omiša poslednja je žrtva napada

Do sada je u Jadranu zabeleženo desetak slučajeva napada morskog psa na čoveka

  • 2
Ajkula Foto: Shutterstock

Stravični slučajevi iz Egipta gde je ajkula napala i ubila dve turistkinje šokirali su javnost. Istraživanja su pokazala kako je ljudski strah od ajkula poslednjih nekoliko decenija u značajnom porastu, a statistički gledano, verovatnost napada ajkule u svetskim okeanima jeste jedan prema 300 miliona, donosi scuba.life.

Istraživanja su pokazala kako u Jadranskom moru žive 54 vrste ajkula od kojih su najčešće plava ajkula, morska lisica, mačka bljedica, mačka mrkulja, pas mekuš, kostelj i dugonosa ajkula (kučak).

Prema podacima Instituta Plavi svet, svim morskim ajkulama zajednički su spori rast, kasno polno sazrevanje, dugi životni vek i niska stopa reprodukcije što ih čini izrazito osetljivima na antropogene faktore kao što je ribolov.

Pored toga, morski su psi poznati i po fantastičnim čulima. Imaju izrazito dobro razvijeno čulo mirisa i mogu da nanjuše kapljicu krvi u morskoj vodi u koncetraciji od 1:1000000. Takođe imaju i izrazito veliko vidno polje s obzirom na to da većina morskih pasa ima oči položene sa strane glave.

Koji su od njih najopasniji?

Telo plave ajkule vitko je i vretenasto dok joj je njuška dugačka i u obliku čunja. Prepoznatljiva je po dugačkim i uskim prsnim perajima te repnoj peraji zašiljenoj na vrhovima. Zubi su joj trouglasti, a gornji su zubi širi od donjih. Boja na leđima je plavozelena ili tamnoplava dok je trbuh ajkule bele boje, stoji u "Jadranskoj ihtiofauni" Ivana Jardasa.

One vole topla mora pa ih najviše ima u južnom delu Jadrana. Ujedno je i najrasprostranjenija vrsta morskog psa u ovom moru. Iako se hrane ribom i glavonošcima, opasni su za kupače.

Iako se u Jadranu retko pojavljuje, do sada je zabeleženo nekoliko napada dugonose ajkule na ljude. Njene oči su velike i okrugle, a telo vretenasto i vitko dok joj je njuška šiljata. Prsne peraje su dugačke, a ona je po leđima plavosive ili tamnoplave boje, dok je trbuh bele boje, objavljeno je u Repozitoriju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Velika bela ajkula, poznatija i kao "pas ljudožder", vrlo je proždrljiva i agresivna te često napada kupače.

ajkula, velika bela Foto: Tanjug/AP

"Najopasniji morski pas" može narasti i do pet metara. Iako spada u retke vrste morskih pasa u Jadranu, prepoznatljiv je po snažnom vretenastom telu, trouglastim zubima i crnim mrljama ispod prsnih peraja.

Napadi morskih pasa u Hrvatskoj

Do sada je u Jadranu zabeleženo desetak slučajeva napada morskog psa na čoveka, prenosi Dnevnik.hr.

Nemac Rolf Šnajder poslednja je osoba koja je smrtno stradala od napada morskog psa u Hrvatskoj i to 1974, u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Šnajder je tada ostao bez dela noge te je na plaži iskrvario.

U novije vreme, zabeležen je napad na slovenačkog ronioca Damjana Peseka. Naime, 2008. godine kod uvale Stončica na Visu, morski pas ga je zgrabio za nogu i gotovo je odgrizao. Mladić je zadobio tešku povredu arterije te mu je rastrgan mišić potkolenice. Nakon napada, muškarac je ostao doživotni invalid.

Prijatelj napadnutog Slovenca, Bogdan Meško, bio je uz njega kada se dogodila stravična nesreća.

- Damjan je bio u moru na istom mestu već najmanje sat i po, ali nismo primetili ništa neobično. Odjednom je Damjan počeo da viče "Beli morski pas, beli morski pas", a potom je stravično zajaukao i viknuo "Ugrizao me". Odmah smo mu dobacili čamac - rekao je tada Meško za Slobodnu Dalmaciju.

Pre nešto više od mesec dana, na društvenim mrežama pojavio se snimak ajkule u uvali Pomer. Podvodni ribolovac, ronilac i novinar Mladen Kolenko tada je rekao kako bi mogla biti reč i o lisici, vrsti morskih pasa iz porodice sabljaša koji može narasti i do pet metara.

Morski pas pojavio se nedavno i u Jadranskom moru kod Pirovca. Ljudi koji su zabeležili taj prizor umirivali su građane i kazali da je to normalna pojava. Očevici su rekli kako se takođe najverovatnije radi o morskom psu lisici ili plavoj akuli.

Video: Kajakaš pecao nasred mora: Sve je bilo dobro dok za ribom nije krenula ogromna ajkula

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarko

    4. jul 2022 | 16:25

    Gde je sada onaj crnogorac sto poziva😂😂

  • nutela

    4. jul 2022 | 18:05

    Kao Srbin baš sam zabrinut ima li u nekome našem moru ajkula? Da nije neka uplobila u Dunav ili Savu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA