≫ 

Više stradalih, ali i alkohola za volanom: U Crnoj Gori za 52 odsto veći procenat poginulih u saobraćaju

- Ljudski faktor i dalje je najveći uzrok saobraćajnih nesreća - piše u Izveštaju o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima za 2021. godinu

  • 0
Saobraćajna nesreća Foto-ilustracija: Shutterstock

U Crnoj Gori je procenat poginulih u saobraćajnim nesrećama veći za 52 odsto u prvih šest meseci ove nego u istom periodu prošle godine, podaci su Uprave policije Crne Gore.

Od januara do jula 2022. godine na drumovima stradale su 32 osobe, dok je 21 lice poginulo u saobraćaju u tom periodu prošle godine, pišu Vijesti.

- Ljudski faktor i dalje je najveći uzrok saobraćajnih nesreća - piše u Izveštaju o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima za 2021. godinu.

Taj dokument Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nedavno je usvojila Vlada i istovremeno zadužila resorna ministartva da setom mera poboljšaju stanje u toj oblasti.

Alarmantan je podatak o vožnji pod dejstvom alkohola - tokom provere 132.601 vozila od januara do jula 2022. godine, policajci su utvrdili da je u alkoholisanom stanju bilo 5.165 vozača. U istom periodu prošle godine taj broj je bio duplo manji - 2.530.

- Činjenice koje posebno zabrinjavaju su da, i pored svih aktivnosti saobraćajne policije, kako preventivnih (apeli, medijske kampanje, preventivno-eduklativne akcije), tako i represivnih, broj vozača koji su konzumirali alkohol, a nakon toga upravljali motornim vozilom i dalje je veoma velik. Takođe, alarmantan je podatak za društvo u celini da je od ukupnog broja smrtno stradalih lica... preko 50 odsto starosne dobi do 35 godina - navodi se u usvojenom dokumentu MUP-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA