≫ 

Otvoren Pelješki most: Hrvatski superautomobil se, uz spektakularni vatromet, prvi provozao

Svečano otvaranje obeležavalo se tokom celog dana programom koji se odvijao sa dve strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna

  • 5
Pelješac, Pelješki most, most na Pelješcu, Rimac Nevera Foto: Profimedia/Tom Dubravec/Cropix, Rimac Automobili / Promo

Pelješki most, jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, svečano je otvoren večeras.

Svečano otvaranje obeležavalo se tokom celog dana programom koji se odvijao sa dve strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna.

Glavna svečanost otvorenja krenula je oko 20 časova, a kulminirala je oko 22 kada je hrvatski superautomobil "Rimac Nevera" uz spektakularni vatromet prvi prešao most.

Na sredini Pelješkog mosta Nevera se mimoišla s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki europski prvak na brdskim trkama, hrvatski vozač Niko Pulić, preneo je Index.hr.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovale su mnoge značajne hrvatske javne ličnosti, među kojima i premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    26. jul 2022 | 23:53

    Da li zna neko koliko je tacno kostao most na adi?? Mislim da je cifra bila blizu ove za duplo manji most... Ne pita niko ko je maznuo lovu??

  • zika

    27. jul 2022 | 09:34

    jojj shou bratee..sad kad se i dalje budu vozili kroz neum🤣🤣🤣neisplativost mosta..pa ko je lud da tolko kruzi kroz peljesac🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA