≫ 

Izetbegović: Hrvatska nije matica Hrvatima iz Bosne i Hercegovine

U prilog tome, kazao je, da "u BiH ne živi više od 1.000 građana porekom iz Hrvatske, dok u Hrvatskoj živi barem milion građana poreklom iz BiH"

  • 17
Bakir Izetbegović Foto: Profimedia/Gokhan Balci / Anadolu Agency

Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da Hrvatska nije matična država bosanskohercegovačkih Hrvata, da u BiH ne živi više od 1.000 građana poreklom iz Hrvatske, a da u Hrvatskoj živi, kako je kazao, barem milion građana poreklom iz BiH.

Izetbegović je u intervjuu za sarajevski Faktor rekao da će predstavnici Hrvatske i predstavnici Hrvata u BiH morati da nauče da respektuju "BiH, Bošnjake, Bosance i Hercegovce", prenosi Tanjug.

- Na takvim osnovama ćemo sigurno popraviti odnose. Plenković to razume, Milanović je još u fazi ''prvo sapun, zatim parfem'', ali proći će ga. Uostalom sapun kakav danas koristimo je invencija Arapa, a Sarajevo je imalo vodovod stotinama godina pre Zagreba. Isto tako, bosanskohercegovački Hrvati su naš narod, Hrvatska nije njihova matica - rekao je Izetbegović.

U prilog tome, kazao je, da "u BiH ne živi više od 1.000 građana porekom iz Hrvatske, dok u Hrvatskoj živi barem milion građana poreklom iz BiH".

BiH je, naveo je, matica tim ljudima, a ne obratno.

Izetbegović je to rekao odgovarajući na konstataciju da je Plenković tokom poslednje posete BiH, odnosno Mostaru i prostoru koji politički kontroliše HDZ, priznao otvoreno da Hrvatska stoji iza pokušaja nametanja promena u Izbornom zakonu i Ustavu Federacije BiH, kao i da je po ko zna koji put poručio da se moraju jačati hrvatsko-bošnjački odnosi i da je Hrvatska spremna da BiH povede u Evropsku uniju.

- Idu li zajedno taj otvoreni paternalizam Hrvatske u odnosu na BiH i poziv na saradnju - pitanje je koje je Faktor postavio Izetbegoviću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    1. avgust 2022 | 08:13

    Не знам баш за њих али за тебе Баки знам да ти је матична земља била Србија . Да су српски коријени и да си се као и многе потурице у Босну довукао из Србије и Црне Горе. Довукли се са жељом да направите исламску државу ( исламска декларација твог бабе то и доказује ). Укратко нема босанаца јер сте сви Срби некада били.

  • Cole

    1. avgust 2022 | 08:30

    Ni ti nisi matični musliman,Turčin. Ti si prekršteni Srbin,i šta sad????

  • Ortodox RS

    1. avgust 2022 | 07:05

    Naravno da nije.Kao i tvoji tzv.Bosnjaci svi ste vi Srpskog porekla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA