≫ 

Među stradalima u 2 dana bilo šestoro dece: Danas pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti

Trinaestoro srpskih civila, od kojih šestoro dece, poginulo je u dva dana, u izbegličkoj koloni koja je već napustila Hrvatsku i prešla na teritoriju BiH

  • 1
Petrovačka cesta, kod Bosanskog Petrovca

Foto: S. Pikula

Na današnji dan, 7. avgusta 1995. godine, hrvatski "migovi" bombardovali su kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti, a u mestu Janjile biće služen parastos tim povodom.

Stradalo je 10 civila, među kojima četvoro dece, a na desetine ljudi je povređeno.

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti danas će biti služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina u okviru zločinačke akcije "Oluja" bombardovala srpske izbegličke kolone, prenosi RTRS.

Predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" posetiće u Driniću i spomen-sobu poginulima na Petrovačkoj cesti.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine, koja je podignuta zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tokom "Oluje".

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda je optužnicu potvrdilo na sednici održanoj 3. juna.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca i drugih zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, saopštio je Viši sud.

Srpsko tužilaštvo predložilo je da se optuženima sudi u odsustvu, jer protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 7. i 8. avgusta 1995.

Trinaestoro srpskih civila, od kojih šestoro dece, poginulo je u dva dana, u izbegličkoj koloni koja je već napustila Hrvatsku i prešla na teritoriju BiH.

Video: Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara i razgovarao s veteranima: Tamo se glava gubila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Primer

    7. avgust 2022 | 11:02

    Ratnog zločina za koji niko nije odgovarao jer su žrtve Srbi, "hrabri bojovnici" gadjaju starce, žene i decu koji beže i još se to proslavlja, obraz djon...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA