≫ 

Strahota na hrvatskoj plaži: Dečaka (10) je ugrizao vatreni crv, odmah je došla Hitna pomoć

Detetova majka je ispričala kako se sve dogodilo.

  • 8
Vatreni crv, Bearded fireworm Foto: Shutterstock

Na plaži u Rogoznici u subotu je dete (10) ugrizao vatreni crv. Do nesreće je došlo usled igre u plićaku te je dečak završio u Hitnoj pomoći.

Detetova majka je ispričala kako se sve dogodilo, piše 24 sata.hr.

- Šimun je bio u plićaku sa gomilom ostale dece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mestu ugriza bila je gomila malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu pomoć jer se bol počela širiti i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla i celi sledeći dan, sada je bolje - rekla je mama.

Doc. dr sc. Maja Krželj nam je prošle sezone objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

Vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čoveka s vatrenim crvom najpre treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

"Ne dirajte ih!"

- Jarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je reč o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može povrediti čoveka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru - objasnila je dr Krželj

Video: Snimak ubijene tigar ajkule iz Hurgade

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    7. avgust 2022 | 11:07

    Vatreni crv ne grize , vec je decak dotakao njegove cekinje koje ima duz celog tela

  • M

    7. avgust 2022 | 11:40

    Tako je to kad se letuje u xr

  • Goran

    7. avgust 2022 | 11:14

    Strahota i užas u Srbiji,dete 10 godina ubo stršljen.Izašli mu pečati i bolelo ga na mestu ujeda.Odveli ga u hitnu i sad mu je dobro.Treba odmah izvaditi žaoku i ne dirati stršljene.Strahota u vestima u Srbiji.Užas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA