≫ 

Doktor koji je znao Matijanićevo stanje: On je bio visoko imunokompromitovan

Vladimir je bio itekako imunokompromitovan i njegovo je stanje bilo ozbiljno. On je 99 posto imunokompromitovan zbog dijagnoze, tek 1 posto je imunokompromitovan zbog terapije, rekao je specijalista reumatologije, interne medicine i sportske medicine

  • 2
Novinar Vladimir Matijanić

Foto: Andrea Topić/Porodični album

S medicinskim stanjem Vladimira Matijanića poslednjih par godina upoznat je dr Petar Šore, specijalista reumatologije, interne medicine i sportske medicine. Tvrdi da je Matijanić bio itekako imunokompromitovan, što je suprotno onome što je prerano preminulom novinaru Indexa telefonski rekao lekar Hitnog infektološkog prijema KBC-a Split.

- Ovo što doktor na snimku govori nema nikakvog smisla. To da li je pacijent uzimao terapiju ne određuje da li je on bio imunokompromitovan, već imunokompromitovanost određuju njegove dijagnoze, a za njih se lekar na telefonu nije preterano interesovao. Vladimir je bio itekako imunokompromitovan i njegovo je stanje bilo ozbiljno. On je 99 posto imunokompromitovan zbog dijagnoze, tek 1 posto je imunokompromitovan zbog terapije - poručuje dr Šore za Index.hr.

Dodaje da je velika greška što nije prepoznat kao imunokompromitovani pacijent, ali i to što ga nisu na vreme primili u bolnicu.

"Vrlo bahato"

- Na telefonu ga je pitao koliko Dekortina uzima i od kada, a uopšte ga nije zanimala njegova istorija bolesti - Vladimir je unazad dve godine zbog autoimunih bolesti bio hospitalizovan. Ofrlje su to ocenili. Siguran sam da takvih slučajeva na dnevnoj bazi u splitskoj bolnici ima na stotine, samo niko o tome ne vodi računa. Vrlo bahat način pristupa problemu. Pa i od samog načina komunikacije prema pacijentu, kad ga pita da li je vakcinisan i onda kaže "e j****a". Ne ulazi u meritum stvari, ne interesuje se za to šta mu je neko pogrešno savetovao da se ne vakciniše. Banalizovana je njegova bolest. Vladimir je sam rekao "imam Sjogren, sarkoidozu i druge dve bolesti", pacijent je izričito rekao da je imunokompromitovan na bazi dijagnoze, ne na bazi terapije - poručio je reumatolog.

Dekortin, koji je Vladimir pio tek drugi dan, kad se najgore dogodilo, je kortikosteroid. Kad je hitna pomoć prvi put došla, Andrea Topić, kaže, upitala ih je "može li mu biti loše od Dekortina, kortikosteroida", na šta su rekli da ne može, da mu nije loše od toga i dali su mu injekciju, lek koji je takođe kortikosteroid, Solumedrol 40 u dozi 2IM.

Šore kaže da su kortikosteroidi uobičajeni u lečenju kovida, ali jedino u slučaju da se to lečenje odvija - u bolnici, pod stalnim medicinskim nadzorom, nipošto kod kuće, kako ne bi došlo do ovoga što se, zapravo, i dogodilo.

Novinar Vladimir Matijanić

Foto: Andrea Topić/Porodični album

 

- Ja se ne bih usudio dati čoveku injekciju Solumedrola i ostaviti ga kod kuće samoga s time. Greška je što su mu to dali i ostavili ga kod kuće bez da prate šta se dešava s plućima - podvukao je lekar.

Medicinski tim, da stvar bude gora, Matijaniću nije napravio ni EKG.

Obdukcija, koja još nije dovršena, pokazala je masivni plućni edem.

Nije jasno ni kako je hitna po prvom dolasku na dokumentaciju napisala da se u slučaju pogoršanja Matijanić javi na Hitnu infektologiju kada se, kako kaže Topić, već tada Matijanić nije mogao obući jer se nije mogao ni pomeriti niti ga je ona mogla odneti do automobila.

Da je to bilo moguće, dodaje, već bi ranije to napravili, kao što su napravili 2. avgusta i zamolili da se hospitalizuje, ali su ih na Hitnoj infektologiji odbili.

Topić je rekla i da su Hitnu koja je došla prvi put, u 13:07, molili da ga povedu sa sobom, ali oni su to dobili rekavši da se radi o normalnim simptomima kovida.

Podsetimo, i s Hitne infektološke više su puta Matijaniću rekli da ne treba doći u bolnicu ili da sam odluči da li mu je potrebna hospitalizacija, što se može čuti na snimcima koje je objavio Index.

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemke

    10. avgust 2022 | 19:47

    I onda kažu ubija vakcina. Ubijaju neuki doktori koje samo zanima da piju kafe i puše cigare po ceo dan, ovo je sramota sta nam rade. Jadan čovek, ostavili ga da umre!!!

  • SVM

    9. avgust 2022 | 13:17

    Jadan čovek. Dali su mu samo jednu mogućnost tako krhkom i nemoćnom. Da čeka smrt. Bez obzira na ishod postupka,stići će ih ono što su zaslužili. Ali džaba. Jednom divnom čoveku nisu pružili šansu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA