≫ 

"Treba ponoviti obdukciju": Oglasio se specijalista patologije i sudske medicine o smrti Vladimira Matijanića

Dr Antonio Alujević, stalni sudski veštak sudske medicine i načelnik Odeljenja za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, kaže kako ne zna da kaže da li će obdukcija morati da se ponavlja, ali da su imali i takvih slučajeva

  • 0
Novinar Vladimir Matijanić

Foto: Andrea Topić/Porodični album

Obdukciju tela preminulog hrvatskog novinara Vladimira Matijanića je umesto specijaliste sudske medicine obavila bolnička patologinja, a ona nije ovlašćena ni školovana za interpretiranje uzoraka, piše 24 sata.hr.

Dr Antonio Alujević, specijalista patologije i sudske medicine, stalni sudski veštak sudske medicine i načelnik Odeljenja za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, kaže kako ne zna da kaže da li će obdukcija morati da se ponavlja, ali da su imali i takvih slučajeva.

- Treba napraviti nalog da se ponovi obdukcija. DORH može da naloži ponovnu obdukciju, mogu je zatražiti čak i nakon sahrane. Vidite, postoje četiri velika grada: Split, Rijeka, Zagreb i Osijek. Nema šanse da u ta četiri grada patolog koji nije sudski medicinar i veštak radi obdukciju. U Zadru nemate čoveka, ali zato će on doći iz Zagreba. U svakom slučaju, nema šanse da obdukciju radi bolnički patolog nego je mora obaviti veštak sudske medicine - kaže dr Alujević za 24 sata.hr, koji je završio obe specijalizacije.

Objašnjava plastično.

- Imate mrtvog čoveka na Ilici, dolazi patolog, vidi ga i kaže: "Aha, to je infarkt". A ja kao specijalista sudske medicine pogledaću da li ga je udario tramvaj, ima li nož u leđima, ima li tragova nasilja... Naprosto drukčije razmišljamo - zaključuje dr Alujević.

Ovaj hrvatski portal je kontaktirao prof. dr sc. Šimuna Anđelinovića, pretpostavljenog splitske patologije, kako bi saznali ko je dao nalog za obdukciju: Lekarka je obdukciju obavila 6. avgusta 2022., o čemu je prethodno obavestila rukovodećeg Odeljenja za sudsku medicinu i načelnika zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju.

Kako se saznaje, rađena je biopsija i ne zna se kada će nalazi biti gotovi. Do sada je poznato da je u trenutku smrti imao masivni plućni edem. Šta će još pokazati obdukcija, tek će se saznati i od toga zavisi celokupni tok istrage. A istraga o smrti Vladimira Matijanića vodi se na više "frontova". Ministarstvo zdravlja poslalo je inspekciju, KBC Split pokrenuo je unutrašnji nadzor, a nakon krivične prijave zbog nesavesnog lečenja, izviđanja u celom slučaju sprovodi i Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu.

O svemu su se oglasili i iz Ministarstva zdravlja. U KBC-u Split pokrenut je unutarašnji nadzor, a inspekcije Ministarstva zdravlja u svim su zdravstvenim službama uključenima u ovaj slučaj.

- Cilj nam je da sagledamo ceo ovaj slučaj iz svih uglova, da utvrdimo potpunu istinu i predočimo je porodici pokojnog Vladimira Matijanića, a potom i celokupnoj javnosti. Naš zdravstveni sistem treba biti na usluzi svakom pacijentu – istakao je ministar zdravlja Vili Beroš.

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA