Za Varšavu vojnim avionom leti 13 Poljaka: Dva pacijenta u Varaždinu više nisu u kritičnom stanju

Što se tiče tela preminulih poljskih državljana, više nema nikakvih prepreka, kako se saznaje iz varaždinskog tužilaštva, da se ista takođe transportuju u Poljsku

  • 0
Hrvatska, nesreća, autobus

Foto: Tanjug/HINA/Damir Senčar

Peti dan od stravične saobraćajne nesreće na A4 između Zagreba i Varaždina u kojoj je život izgubilo 12 hodočasnika iz Poljske dok je njih 32 zadobilo široki spektar teških povreda, poljskim vojnim avionom za Varšavu u sredu posle podne odleteće 13 Poljaka.

Prema najavama portparola poljskog Ministarstva zdravlja Vojčiha Andruševica, vojnim avionom s posadom krenuće organizovano ukupno 13 osoba koje se otpuštaju s bolničkog lečenja, a iako su mislili i da će 14. osoba biti spremna za put, međutim, zaključeno je da njeno zdravstveno stanje to još uvek ne dopušta, piše Jutarnji list.

Takođe je najavio i da će sledeći transport za Poljsku, ako bude do tri osobe za prevoz, biti organizovan avionom Hitne pomoći. Od sutra će, tako, 15 Poljaka još biti na medicinskoj nezi u hrvatskim bolnicama, od kojih je dvoje u kritičnom stanju i dalje.

Što se tiče tela preminulih poljskih državljana, više nema nikakvih prepreka, kako se saznaje iz varaždinskog tužilaštva, da se ista takođe transportuju u Poljsku. Pet obdukcija obavljeno je u Zagrebu, četiri u Novom Marofu i tri u Varaždinu te je dokumentacija time kompletirana za potrebe postupka u okviru krivične zone.

Dva poljska pacijenta u varaždinskoj bolnici van životne opasnosti

U Opštoj bolnici Varaždin dva pacijenta iz Poljske, povređena u subotnjoj teškoj saobraćajnoj nesreći poljskog autobusa kod Brezničkog Huma, nisu više u kritičnom stanju, stabilno su i van životne opasnosti, potvrdili su u utorak iz varaždinske bolnice.

U Opštoj bolnici Varaždin i dalje je na lečenju sedam poljskih pacijenata, povređenih pri sletanju poljskog autobusa na auto-putu A4 kod Brezničkog Huma.

Dva pacijenta i dalje su u jedinici Intenzivnog lečenja, ali stabilno i van životne opasnosti.

Preostalih pet poljskih pacijenata je smešteno na drugim odeljenjima varaždinske Opšte bolnice - neurohirurgiji, traumatologiji i torakalnoj hirurgiji. U zavisnosti od zdravstvenog stanja, neki od pacijenata mogli bi krajem nedelje da budu prevezeni u Poljsku.

Od ukupno 11 povređenih Poljaka u teškoj saobraćajnoj nesreći, primljenih u varaždinsku bolnicu, četiri su već u nedelju bila prevezena u Poljsku.

U Županijskoj bolnici Čakovec na lečenju su i dalje dve pacijentkinje, koje su takođe van životne opasnosti.

U poljskom autobusu je bilo 42 putnika, koji su krenuli u petak iz Varšave na hodočašće u Međugorje. No, u saobraćajnoj nesreći u subotu ujutru na auto-putu A4, kod Brezničkog Huma njih 11 je smrtno stradalo na mestu nesreće, još jedna osoba je umrla u KBC-u Zagreb, a 32 osobe su povređene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA