Završena inspekcija u Hitnoj zbog smrti Matijanića, istraga se širi: Ovo su pitanja koja zanimaju inspektore

Izvor Jutarnjeg navodi kako je u utorak završen inspekcijski nalaz u splitskoj Hitnoj službi, a još traje u KBC-u Split i ordinaciji lekara porodične medicine

  • 1
Novinar Vladimir Matijanić

Foto: Andrea Topić/Porodični album

Inspekcija Ministarstva zdravlja Hrvatske koju je resorni ministar Vili Beroš najavio još u subotu kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije se, kako je to isprva bilo najavljeno, fokusirala samo na KBC Split i splitsku Hitnu službu, nego je svoju istragu proširila na ordinaciju porodične medicine.

Prema nezvaničnim informacijama, za rasvetljavanje svih okolnosti koje su dovele do tragičnog ishoda, kao i za konačni zaključak da li je bilo propusta u postupanju i lečenju, veoma je važno to šta će se pronaći kod porodičnog lekara.

Izvor Jutarnjeg lista kaže da inspektori traže odgovore na nekoliko pitanja. Jedno od njih je zašto se Matijanić nije vakcinisao protiv kovida, posebno u kontekstu informacije da ima Sjogrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća i sumnju na još dve autoimune bolesti.

Novinar Vladimir Matijanić

Foto: Andrea Topić/Porodični album

 

U Matijanićevom zdravstvenom kartonu trebalo bi da se nalaze podaci o ovim bolestima, jesu li one dijagnostifikovane, da li je postojala "samo" sumnja na njih, i jesu li mu bile propisane terapije i kakve.

Uz to će se, kako saznaje Jutarnji, proveriti i kakva je bila dostupnost lekara porodične medicine, odnosno da li se Matijanić pošto mu je bilo loše i utvrdio da je dobio kovid javljao svome doktoru i kakve mu je ovaj dao uputstva. Da li ga je pregledao, dao mu uput za bolnicu ili nešto treće.

Izvor medija navodi kako je u utorak završen inspekcijski nalaz u splitskoj Hitnoj službi, a još traje u KBC-u Split i ordinaciji lekara porodične medicine. Tek kada se sve pregleda, svi će se nalazi staviti na gomilu, proanalizirati i tada će se napisati konačni nalaz i dati finalni zaključak.

Očekuje se da će inspekcija Ministarstva zdravlja sav posao dovršiti do kraja nedelje.

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alooo

    10. avgust 2022 | 13:57

    Covek je umro jer je ignorisan i ne zbrinut od zdravstvenog sistema!!!! Sto trazite izgovore da se operete!!! Pravda za coveka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA