Hrvati osudili optužnicu protiv Vjekoslava koji je pritvoren u Donjecku

MVEP osudilo optužnicu protiv hrvatskog državljanina

  • 44
Ukrajina vojnik Foto: Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) saopštilo je danas da najoštrije osuđuje i odbacuje podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega, pritvorenog u toj, kako se navodi, samoproglašenoj republici.

- Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i nadležne službe su, kažu u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Dodaje se kako su službe u stalnom kontaktu i sa porodicom Prebega, prenela je Hina.

Prebeg je, preneli su ranije hrvatski mediji, uhapšen u maju kod Marijupolja, a optužen je za obuku u terorističkim aktivnostima, učestvovanje u sukobu kao plaćenik i nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd 011

    10. avgust 2022 | 13:35

    Ženevska konvencija važi za regularne vojnike. Plaćenici se sa pravom smatraju klasičnim ubicama

  • Hogar

    10. avgust 2022 | 13:44

    Hshaha ..ustasa dosao da se bori za naciste ukrajince uhapsen i sada se ustase uskomesale traze pravdu....PRAVDE IMA ZA REGULARNE VOJNIKE A ZA PLACENIKE NE POSTOJI PRAVDA..BICE STRELJAN KO I ONI NACISTI BRITANCI....SAMO NEK DOLAZE..HAHAHAHA

  • Boža zemunac

    10. avgust 2022 | 13:42

    Zna se kako završavaju PSI RATA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA