≫ 

Zašto je tužilaštvo dobilo informacije o svim preminulima, osim o smrti Matijanića? "Okolnosti se istražuju"

Na pitanje hoće li nalazi obdukcije biti dokaz na sudu, nije bilo potvrdnog odgovora

  • 1
Novinar Vladimir Matijanić Foto: Andrea Topić/Porodični album

Portparolka županijskog tužilaštva Rene Laura, koja je ujedno bila dežurna zamenica od 4. do 9. avgusta, dobila je izveštaj o tri smrtna slučaja na području njihove županije, ali ne i o tome da je 5. avgusta u prisustvu tima Hitne pomoći preminuo Vladimir Matijanić.

Po pravilu, o smrtnim slučajevima tužilaštvo izveštava policiju, ali da li je policija od Hitne dobila izveštaj o smrti Vladimira Matijanića da bi o tome mogla obavestiti tužilaštvo, nije poznato, jer su iz PU splitsko-dalmatinske, navodno, samo dali upozorenje da je u toku preduzimanje radnji iz policijske nadležnosti u koordinaciji s nadležnim tužilaštvom, piše Jutarnji list.

Da nisu bili obavešteni, stoji u službenom odgovoru tužilaštva na upit Jutarnjeg lista koji je potpisala upravo Rene Laura. Navela je kako "policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske povodom smrtnog slučaja redovno izveštavaju telefonom i pisanim putem dežurnog zamenika splitskog županijskog državnog tužioca".

- I zaposleni u Hitnoj medicinskoj pomoći obavezni su o smrtnom slučaju da obaveste Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku - dodatno se ističe u njenom odgovoru.To se odnosi na slučaj kada je osoba umrla u prisustvu tima Hitne pomoći ili u njihovom vozilu.

Napomenula je pritom da se sve okolnosti smrti novinara Matijanića još istražuju.

- Od četvrtka 4. avgusta 2022. do ponedeljka 8. avgusta 2022. policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske izvestili su o smrti državljanina Republike Poljske u Gradu Hvaru, o smrti državljanina Savezne Republike Nemačke u Zaostrogu i o smrti državljanina Bosne i Hercegovine u mestu Vrbanj, Stari Grad - piše u odgovoru tužilaštva.

Dalje se kaže kako patolog na mestu događaja nalogom određuje obavljanje obdukcije, a mrtvo telo se prevozi u Klinički bolnički centar Split, Kliniku za patologiju, sudsku medicinu i citologiju.

Kako dalje stoji u odgovoru, splitsko Županijsko državno tužilaštvo nalogom određuje obavljanje obdukcije mrtvog tela koje se poverava stalnom sudskom veštaku za sudsku medicinu i patologiju kad postoji sumnja ili je očito da je smrt prouzrokovana krivičnim delom ili je u vezi sa učinjenjem krivičnog dela.

U konkretnom slučaju ta je sumnja postojala onog trenutka kad je dubrovačka tužiteljka Viktorija Knežević, u subotu 6. avgusta, podnela krivičnu prijavu. Uveče toga dana policija je izvestila Opštinsko državno tužilaštvou Splitu da se pokreću istrage, a još ih je toga popodneva u Varaždinu najavio Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova.

Nezvanično, o čemu se radi nisu znali ni Antonio Alujević, specijalista patologije i sudske medicine i stalni sudski veštak sudske medicine koji je ujedno i načelnik Odeljenja za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, koji je tvrdio da obdukciju nije izvela ovlašćena osoba, niti prof. dr Šimun Anđelinović iz Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a, koji je te tvrdnje opovrgavao.

Patološkinja je njih izvestila (dr. Alujević je tada bio na godišnjem odmoru) da ima smrtni slučaj pacijenta i da će ona obaviti obdukciju.

Neobične okolnosti

Na pitanje hoće li nalazi obdukcije, koji treba da daju odgovor na pitanje o uzroku smrti, biti dokaz na sudu s obzirom na tvrdnju načenika Odeljenja za sudsku medicinu KBC-a Split da ju je sprovela neovlašćena osoba, Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu, nije bilo potvrdnog odgovora.

- Prema našim informacijama, obdukciju je obavio ovlašćeni patolog grada Splita koji je specijalista, pa nema uticaja to što nije na listi sudskih veštaka - odgovorili su u splitskom opšinskom tužilaštvu i time otklonili sumnje da bi zbog toga što obdukciju nije sproveo ovlašćeni sudski veštak kasnije moglo biti problema sa dokazima.

Paralelno sa istragom, svoj posao obavlja inspekcija Ministarstva zdravlja koju je resorni ministar Vili Beroš najavio još u subotu kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

Inspekcija se, međutim, nije fokusirala samo na KBC Split i splitsku Hitnu službu, kako je to isprva bilo najavljeno, nego je svoju istragu proširila na ordinaciju porodične medicine.

Prema nezvaničnim informacijama, za rasvetljavanje svih okolnosti koje su dovele do tragičnog ishoda, kao i za konačni zaključak da li je bilo propusta u postupanju i lečenju, važno je to što će se pronaći kod izabranog lekara.

Inspektori traže odgovore na nekoliko pitanja. Jedno od njih je zašto se Matijanić nije vakicnisao protiv kovida, posebno u kontekstu informacije da ima Sjögrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća, a sumnju na još dve autoimune bolesti.

U Matijanićevom zdravstvenom kartonu treba da se nalaze podaci o ovim bolestima, jesu li one dijagnostifikovane, je li postojala "samo" sumnja na njih i jesu li mu bile propisane terapije i kakve.

Uz to će se proveriti i kakva je bila dostupnost lekara porodične medicine, odnosno da li se Matijanić, pošto mu je bilo loše i nakon što je utvrdio da je dobio kovid, javljao svome doktoru i kakve mu je ovaj dao upute.

U utorak je završen inspekcijski nalaz u splitskoj Hitnoj službi, a još traje u KBC-u Split i ordinaciji njegovog izabranog lekara. Tek kada se sve pregleda, svi će se nalazi staviti na gomilu, proanalizirati i tada će se napisati konačni nalaz i dati finalni zaključak.

Očekuje se da će inspekcija Ministarstva posao dovršiti do kraja nedelje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    11. avgust 2022 | 09:12

    Vi nikako da ukapirate da u Splitu nema medicinskog osoblja da su svi otisli vani da su im bolnice kao u Afganistanu da cistacice dele bolesnicima terapiju da piju pa ne cudi zasto ovog mladog covjeka niko nije spasio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA