Zvicer planirao ubistva, Lazović i Milović pratili žrtve: Šta piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer

  • 0
Foto: Libertas press, Miljković, Bugarin, Belivuk, Zvicer. Lazović, Milović Foto: Libertas press, Miljković, Bugarin, Belivuk, Zvicer. Lazović, Milović

Uhapšeni tajni agent Petar Lazović (32) i policajac Ljubo Milović (39), pratili su članove škaljarskog kriminalnog klana koje je Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, stavio na listu za odstrel.

To piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i policajca Milovića, koji je u bekstvu, prenose podgoričke Vijesti.

Zvicer davao naloge

Oni su potencijalne žrtve nadzirali po nalogu šefa kavačkog krimi klana - Zvicera, dodaje se u dokumentu.

Lazovića, Radovana Pantovića, Milovića, Zvicera, Radoja Živkovića zvanog Žuti (36), Nikolu Spasojevića (43), Milana Vujotića (40) i Duška Roganovića (36) SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina.

Lazović je uhapšen 18. jula, a dan kasnije pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja lisice na ruke stavili su i Pantoviću.

Ostali su u bekstvu.

U spisima SDT-a piše da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer - jedan kao službenik ANB-a na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

- I u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Zvicer Radoja, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije, da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredi da se liše života i da o tome obaveštavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije - piše u spisima tužilaštva.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić u spisima konstatuje i da su Lazović i Milović prihvatili Zvicerovu naredbu da sami i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije izvršavaju krivična dela, krijumčarenje droge i oružja, a tajni agent i da zloupotrebljava službeni položaj.

Umešan sin policijskog funkcionera

Sinu donedavnog pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića na teret se stavlja da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Predmet u kom je uhapšen, ponovo je formiran početkom maja, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Četiri meseca ranije, specijalni tužilac Saša Čađenović, analizirajući iste dokaze na osnovu kojih je Lazović sada uhapšen, ocenio je da nema elemenata krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Odluku da istraži vezu Lazovića sa kavačkim kriminalnim klanom, Novović je doneo nakon što je, početkom maja, portal Libertas objavio da su po podacima Europola sa Skaj aplikacije, on i Milović članovi kavačkog klana i da su uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, ali i šverc oružja i cigareta za kavčane.

Specijalni tužilac i njegov tim od tada su, gotovo danonoćno, analizirali više od 700.000 presretnutih poruka, razmenjenih preko ove kriptovane aplikacije.

Na toj aplikaciji Lazović je navodno koristio nadimke Junior i Komandos, Milović - Zli oficir i Poručnik, a Zvicer je koristio nikove Born i Komita.

Te poruke tužioci su, navodno, potkrepili i materijalnim dokazima da je kriminalna grupa sastavljena od policajaca i ljudi s one strane zakona, skupa švercovala stotine kilograma kokaina, ali i da su činili druga krivična dela.

Prema tim transkriptima, Lazović i Milović su, kao aktivni policajci, kavčanima i članovima njihovog klana optuženim za više monstruoznih ubistava, pružali zaštitu u Crnoj Gori.

Taj materijal crnogorskim istražiteljima Evropol i francuski pravosudni organi dostavili su u julu i decembru 2021. godine.

To je “Vijestima” još pre godinu saopštio je izvor iz bezbednosnih službi, navodeći tada da inspektori prioritetno češljaju poruke koje su razmjenjivali pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i osobe sa njima povezane, među kojima ima i onih sa policijskom značkom.

Kardinal i Komita na Skaj aplikaciji

- Osim na njima, fokus je na korumpiranim policajcima koji su sarađivali sa njima i taj deo je prioritetan.

Činjenica je da kriptovanu Skaj aplikaciju nisu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe "Kavači". Ta istraga vodi se po nalogu Biroa za operativnu koordinaciju koji je tražio da se utvrdi njihovo eventualno učešće u zaštiti te organizovane kriminalne grupe i njihovim prljavim poslovima - rekao je sagovornik za crnogosrske medije.

Početkom tog meseca objavljeno je da inspektori provjeravaju da li je Petar Lazović redovno održavao kontakte sa Zvicerom i praktično mu čuvao leđa.

Iz Uprave policije, kojoj je Lazović bio pozajmljen iz tajne policije, od 5. maja 2021. godine ne odgovaraju na pitanja crnogorskih medija o konekciji tog bivšeg pripadnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sa kavačanima.

Šifrovana komunikaciona mreža Skaj, koju su dominantno koristili kriminalci, “provaljena” je i ugašena početkom 2021. godine, a za to je najzaslužnija belgijska policija koja je tokom dvogodišnje istrage presrela milijardu poruka. Belgijska policija je u završnici te akcije, 9. marta 2021. godine, isključila sa mreže server ECC, zaplenila ga i uhapsila 48 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Širom Evrope, pod rukovodstbvom EUROPOL-a, u akciji je tada uhapšeno više stotina osoba, a saopšteno je da su time sprečili više likvidacija... Navodno, oko 170.000 telefona bilo je opremljeno tom aplikacijom...

Tužioci su tada saopštili i da su nadgledajući šifrovane poruke uspeli da spreče desetine planiranih zločina, uključujući otmice i ubistva.

Tajni agent suspendovan

Agencija za nacionalnu bezbednost suspendovala je uhapšenog tajnog agenta Lazovića.

Iz tajne službe, kojom rukovodi Savo Kentera, objasnili su da su se na taj korak odlučili nakon što su obavešteni da je Lazoviću sudija za istragu Višeg suda odredio pritvor zbog sumnje da je član organizivane kriminalne grupe odgovorne za međunarodni šverc kokaina.

- Agencija za nacionalnu bezbednost je u skladu sa propisima, nakon dobijanja zvaničnog obaveštenja o pritvoru, donela rešenje o suspenziji Lazović Petra. Takođe, Agencija u skladu sa Zakonom o ANB i internim procedurama vrši zaštitu integriteta njenih službenika i u slučaju eventualnog kršenja procedura sprovodi potrebne aktivnosti - odgovorili su iz kabineta Sava Kentere.

Tužioci sumnjiče Zvicera da je u drugoj polovini 2020. godine na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, formirao organizovanu kriminalnu grupu koja je imala za cilj nezakonito sticanje moći, ali i da je svakom članu odredio jasne zadatke i uloge.

Za sebe je, pojašnjava tužilaštvo, odredio da organizuje i vrši neodređeni broj krivičnih dela: neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljenje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, krijumčarenje, ubistvo, teško ubistvo, zloupotreba službenog položaja...

- Za sebe je odredio da sam ili preko drugih članova kriminalne organizacije vrbuje pripadnike kriminalne organizacije, planira izvršenje pojedinih krivičnih djela, obezbeđuje materijalna sredstva, novac za izvršenje krivičnih dela, da vrši nadzor i kontrolu pripadnika kriminalne organizacije i daje uputstva o načinu izvršenja krivičnih dela - kažu iz tužilaštva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA