≫ 

Oglasila ce crnogorska policija prvi put posle maskra: Jedan poziv bio alarm za akciju, ubica morao na pregled

Kako se navodi u izveštaju policije, Vuk Borilović je imao zakazan specijalistički pregled

  • 6
Cetinje ubistvo

Foto: Telegraf.rs

Jeziva tišina, muk, pustoš - tako je danas u Cetinju nakon stravičnog zločina u kojem je Vuk Borilović ubio 10 ljudi, među kojima i dvoje dece. Ekipa Telegrafa uputila se na mesto stravičnog zločina gde smo rekonstruisali čitav masakr.

U međuvremenu se oglasila prvi put i Uprava policije Crne Gore, čije saopštenje prenosimo u celosti:

"Dežurna služba Odeljenja bezbednosti Cetinje je juče, 12. avgusta 2022. godine, u 15.30 obaveštena od strane više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

Takođe, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obaveštenja proizilazi da je oko 15.30 časova V.B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svedoka, nećemo saopštavati, a u kojem je, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloletne dece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode.

Na lice mesta su hitno upućeni raspoloživi policijski službenici. Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu meštana. Istovremeno, videvši ih osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, usled ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog dela ispaljeno oko 20 projektila.

Prilikom razmene vatre u ovom događaju, jedan službenik Uprave policije ranjen je u predelu glave. Do sada sprovedene mere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izveštajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B.

Ovo potvrđuje i izjava svedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta posle telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživeti.

Policija nije izlazila sa saopštenjima za javnost iz objektivnih razloga, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posledice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju. Verujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno proverenih informacija, a takvih je imajući u vidu osebenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posledicama.

Takođe, odmah po izveštavanju policijskih službenika o okolnostima na licu mesta i lociranja ranjenog počinioca teških krivičnih dela, kao i blokiranja dela područja radi zaštite građana i stvaranja preduslova za delovanje taktičke jedinice, otpočeta je procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice (PTJ), a u međuvremenu je nastupila i smrt V.B. I dalj se utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posledica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina. U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se proveravaju daljim policijsko – tužilačkom aktivnostima.

Uprava policije će, takođe, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, proveriti i sva postupanja svojih službenika kako bi merodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

Specijalistički pregled

U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promene u njegovom ponašanju ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina, te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V.B. Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti bilo kakav prethodni napad u poslednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara. U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posledičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda.

Uprava policije apeluje na solidarnost i da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst, jer zlonamerno, netačno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na sled događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom.

Veoma je važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopštenja i ponašanja da se spreče bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorenjeni na području Crne Gore.

Uprava policije će nastaviti da informiše javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahteva višestruke provere a što zahteva određeno vreme", navela je Policija.

Video: Dan posle tragedije na Cetinju: Ulice prazne, zastave na pola koplja, nigde nikog nema

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    13. avgust 2022 | 15:58

    Ludak je sat vremena pucao okolo, gde su specijalci, zamislite sat vremena im trebalo da dođu.

  • Snežana

    13. avgust 2022 | 16:13

    Treba i vremena da smisle pricu kako da operu obraz koga nemaju

  • Starac Foco

    13. avgust 2022 | 18:36

    Gledam zamrljane slike ta dva andjela...pa ja da sam njihov stanodavac, pa ja bi ih gledao kao svoju porodicu. Borilovicu bih da sam bio tamo u trenutku pomracenja uma stavio ruku na rame a drugom mu pruzio $50000 i rekao, "Prijatelju, sta ti god treba ikad, ovo su djeca andjeli, budi blagosloven sto si dio njihovih zivota".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA