Poznati prvi nalazi obdukcije novinara Vladimira Matijanića: Ovo su tumačenja o uzroku njegove smrti

Nalaz je pokazao da je Matijanić imao kovid i teški oblik upale pluća

  • 1
novinar Vladimir Matijanić

Foto: Index.hr

Prvi nalaz patologa koji je obavio obdukciju novinara Vladimira Matijanića, kao i ostale druge dobijene na osnovu konsultacija stručnjacima i Matijanićevom partnerkom Andreom Topić i stručnjacima, pokazali su koji je najvjerojatniji uzrok Matijanićeve smrti, piše Index.

Kako navode, važno je istaći da treba pričekati histološki nalaz i možda neke druge nalaze, kako bi se saznalo još više detalja oko razvoja njegove bolesti, odnosno toga koliko pre smrti su se neke stvari razvile. Ipak, navode, nakon svega može se reći da bi Matijanić imao šanse da je na samom početku infekcije bio hospitalizovan i pod stalnim nadzorom ili da je dobio lek.

Kod kuće nikakvu šansu nije imao, pa je preminuo 5. avgusta u popodnevnim satima.

Nalaz je pokazao da je Matijanić imao kovid i teški oblik upale pluća, koja je bila posledica zaraze koronavirusom, tzv. obostranu intersticijsku upalu pluća.

Istovremeno je sa kovidom došlo do upale srčanog mišića, što je dovelo do toga da srce nije moglo obavljati svoju funkciju. Laički rečeno, nije moglo pumpati krv, što je verovatno bio uzrok značajne onemoćalosti na koju se žalio u telefonskom razgovoru sa medicinskim radnicima.

Podsetimo, Matijanić je govorio da se oseća toliko umorno i iscrpljeno da ne može da hoda, čak ni do toaleta, ali niko od medicinskih radnika, urpkos tome, nije smatrao potrebnim da se Matijanić hospitalizuje.

Stručnjaci tumače da postoji nešto što se zove NYHA Score, jednostavna skala koja se koristi kod zatajenja srca i ide od 1 do 4. Na toj skali Matijanić je u tom trenutku verovatno bio na 3.

Kako je došlo do značajnog oštećenja pluća, ali i još značajnijeg srčanog zastoja, nastao je masivni plućni edem. Srce nije moglo da pumpa krv, ona je ostajala u krvnim žilama pluća i se tečnostima iz krvnih žila izlivala se u pluća, što je dovelo do prestanka disanja i konačno smrti.

Osim u plućima, tečnost se nakupila i oko srca (hidroperikard), što je dodatno oslabilo mogućnost rada srca zbog pritiska na srčani mišić.

Verovatno i duže bio zaražen koronom

Da bi oštećenje srca kod miokarditisa bilo značajno, treba da prođe neko vreme od početka zaraze kovidom, međutim, teško je reći koliko je to trajalo kod njega. Drugim rečima, moguće je da je Matijanić bio zaražen više dana pre nego što mu je kovid dijagnostifikovan. Na to pitanje odgovor bi možda mogla dati histološka analiza čiji rezultati tek treba da stignu.

Matijaniću je u sitnim ograncima pluća pronađena i hrana. Ona bi mogla biti posledica aspiracije, odnosno udisanja komadića hrane. Naime, tokom telefonskog razgovora Matijanić je spominjao hropac i gušenje. Ali hrana u plućima takođe može biti posledica reanimacije, odnosno oživljavanja toekom kojeg mu je pritiskan grudni koš. S obzirom na to da se hrana nalazila u vrlo malim plućnim ograncima, ona sigurno nije bila uzrok smrti jer su veliki disajni putevi ostali prohodni i u njima nisu nađeni ostaci hrane.

Kada je riječ o intersticijskoj upali pluća, nije potpuno jasno da li je ona bila manifestacija Sjogrenove bolesti, u skladu s ranijim sumnjama u njegovim dijagnozama, ili ju je izazvao kovid 19, ili su je izazvala oba stanja. Bez histologije, uz eventualnu imunohistokemiju, to neće biti moguće znati.

Poznato je da je plućna manifestacija Sjogrena veliki rizični faktor za razvoj teškog oblika bolesti kod bilo koje upale pluća, a posebno kod korone. Drugim rečima, činjenicu da je Matijanić bolovao od Sjogrenovog sindroma trebalo je shvatiti ozbiljno od samog početka.

Sitna krvarenja u alveole i intersticija moguće su posledice reanimacije ili ukupnog stanja. One se opisom isključuju kao glavni uzrok smrti.

Edem mozga verovatno je bio posledica reanimacije, ali i zastoja protoka krvi, koji je pak bio posledica srčanog zastoja. No vrlo je malo verovatno da je to moglo biti uzrok smrti.

Zaključak o uzroku smrti

Stručnjaci zaključuju da je edem pluća verovatno bio neposredan uzrok smrti, a on je nastao zbog miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, kao i zbog obostrane upale pluća. Osnovni uzrok smrti bio jekovid, bolest kojom je započeo navedeni niz.

Drugo značajno stanje koje je pridonelo smrti, ali nije sa njom u uzročnoj vezi, Sjogrenov je sindrom sa plućnom manifestacijom.

Na temelju ovog tumačenja moguće je reći da bi Matijanić imao šanse da je na samom početku infekcije bio hospitalizovan i pod stalnim nadzorom.

Takođe se može zaključiti da bi imao šanse da je dobio neki antivirusni lek, Remdesivir, kojeg je nedostajalo, ili Paxlovid, koji Hrvatska još nije počela da dobija jer Ministarstvo nije smatralo da ga je važno naručiti direktno od proizvođača, mimo centralne nabave, uprkos tome što je ova zemlja u posljednjih dana u samom evropskom i svetskom vrhu po broju smrti od kovida na milion stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prekookeanski tanker zagađivač

    13. avgust 2022 | 17:36

    Iako je Hrvatska u EU, nije daleko odmakla od Balkana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA