≫ 

Ministarstvo zdravlja o smrti Matijanića: "Bolovao je od više bolesti, nisu uočeni značajni propusti"

Vladimir Matijanić preminuo je 5. avgusta

  • 6
Novinar Vladimir Matijanić Foto: Andrea Topić/Porodični album

Ministarstvo zdravlja Hrvatske na konferenciji za medije iznosi nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak stručne komisije o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Uoči konferencije, kojoj prisustvuje i ministar zdravlja Vili Beroš, o nalazima je obaveštena porodica pokojnog Matijanića.

- Odmah po saznanju za ovaj događaj naložio sam zdravstvenoj inspekciji da sprovede nazor - rekao je Beroš i dodao da je nalaz već predstavljen porodici.

Nalaze je predstavila Mirjana Tadić iz Službe zdravstvene inspekcije, koja je istakla da je nadzor obavljen u KBC Spit, u Zavodu za hitnu medicinu, u Domu zdravlja u ordinaciji doktorke Ugarković i u privatnoj ambulanti.

Kako je navela, temeljem nadzora i mišljenja utvrđeno je da je pokojnik bolovao od više bolesti.

- Nije se redovno kontrolisao. Pacijenti imaju veći rizik od teškog oblika i smrti ako dobiju kovid, pacijent je samoinicijativno kontaktirao imunologinju koja mu je savetovala da prolongira vakcinaciju. Nakon toga se više nije javio. Nevakcinacija protiv kovida dodatno povećava rizik kod takvih bolesnika - rečeno je na konferenciji.

Tadić je zaključila da analizom postupkaka zdravstvenih radnika nisu uočeni značajniji propusti.

Navedeno je i da je Matijanić primljen na pregled 2. avgusta, a da je nakon obrade pušten kući uz preporuke.

- Sve je bilo po pravilima struke, osim što ga je pregledala specijalizantkinja uz telefonsku konsultaciju specijaliste- ističu.

Dalje se navodi da je 5. avguta pacijent telefonski kontaktirao dispečera Hitne.

- Te je pravovremena intervenciju upućen tim T1, s lekarom, prema izmerenim parametrima nije bilo razloga za prevoz u zdravstvenu ustanovu. Istog dana tokom druge intervencije pacijent je bio lošeg stanja. Uprkos sprovedenim merama dolazi do smrtnog ishoda.

Istaknuto je i da je utvrđena proceduralna nepravilnost prilikom obdukcije.

- Nismo uočili značajnih stručnih propusta. Smrtni ishod je zbog komplikacija od kovida. U ovom slučaju je prisutan visok nivo zdravstvene zaštite. To se vidi i iz toga što je došlo do razgovora sa specijalistom - saopšteno je na konferenciji.

Miroslav Majer, iz Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb naveo je da je Matijanić prvi put zbog autoimunih bolesti na Rebro stigao u decembru 2020. godine.

- Bio je još na jednoj kontroli koja je bila nakon hospitalizacije. Tada je preporučena terapija. Više nije dolazio na kontrole u KBC. Odlučio se za drugo mišljenje - objasnio je Majer.

Novinari su ga pitali i što znači da se Matijanić nije redovno kontrolisao.

- Neredovnost kontrolisanja znači da je u septembru razvio prve tegobe. Obrađen je, dobio je antibiotike, on je primljen u bolnicu. U 12. mesecu je ležao u bolnici pod sumnjom da se radi o upali srčanih mišića. To je isključeno. 19. decembra bio je zakazan na magnetnu rezonancu, nije mogao da obavi magnet zbog klaustrofobije. Kako nije imao simptome, nije mu predloženo da ga uspavaju. Isključene su maligne bolesti. Preporučena mu je terapija. Njegova slika upale mišića je bila blaga. Zatim je bio na kontroli, tada mu je preporučen lek koji nije uzimao. Verovatno se preplašio kad je čuo o kakvom se leku radi. Nakon toga nije došao više kod doktorke. Išao je po drugo mišljenje. Ali nije obavio sve pretrage. Pluća nažalost nije obavio, nije obavio spirometeriju. Nije imao niti jednu sliku pluća niti je dolazio na kontrolu kod doktorke - rekao je Majer.

Podsetimo, Matijanić je preminuo 5. avgusta. Njegova smrt privukla je veliku pažnju javnosti nakon što je njegova partnerka Andrea Topić objavila da lekari u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu želeli da mu pomognu iako je imao niz komorbiditeta.

Ubrzo je pokrenuta istraga o njegovoj smrti.

Prvi nalaz obdukcije je pokazao da je Matijanić imao kovid i teški oblik upale pluća, koja je bila posledica zaraze koronavirusom, tzv. obostranu intersticijsku upalu pluća.

Video: Objavljeni snimci poziva Vladimira Matijanića bolnici i Hitnoj: Dođite za pet dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    24. avgust 2022 | 17:59

    Vrana vrani oci ne vadi! Tesko da ce lekar lekara optuziti.... retko!!!!Svaki lekar ima svoje groblje na zalost.Cuvajmo svoje zdravlje koliko mozemo. Tesko onome ko se u danasnje vreme razboli.

  • Lord

    24. avgust 2022 | 17:47

    Ovi lazu kao i nasi...

  • NBG

    24. avgust 2022 | 18:50

    Kako nema propusta? Teška obostrana upala pluća se ne razvije za sat vremena. Zašto je nisu uočili? Hospitalizovali čoveka? Samo daj Bože zdravlja. Ko im padne u šake, nisu odgovorni i nema propusta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA