≫ 

Narandžasto upozorenje za delove Hrvatske: Najavljene obilne padavine i jaki udari vetra

U gospićkoj regiji mestimično su moguće obilnije padavine, najpre u Gorskom kotaru. Moguće je da padavine budu više od 100 mm, kažu u DHMZ-u, a na svojoj internet stranici prenosi Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske

  • 0
Hrvatska oluja

Foto-ilustracija: Shutterstock

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) izdali su za danas narandžasto upozorenje na količinu kiše u gospićkoj regiji, a najpre u Gorskom kotaru, kao i na jake udare vetra za područje Kvarnera i Kvarnerića, kao i severne Dalmacije.

U gospićkoj regiji mestimično su moguće obilnije padavine, najpre u Gorskom kotaru. Moguće je da padavine budu više od 100 mm, kažu u DHMZ-u, a na svojoj internet stranici prenosi Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske, piše Index.

Zadar Hrvatska nevreme Jadransko more oluja talasi

Foto: Tanjug/HINA

- Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdevanja energijom, prekid komunikacijske mreže kao i snabdevanja vodom. Opasni su uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti kao i proklizavanja na mokrim kolovozima - istakli su.

Na području Kvarnera i Kvarnerića kao i severne Dalmacije moguće je jak, mestimično i vrlo jak jugo s najjačim udarima vetra od 35 do 50 čvorova (65 do 95 km/h).

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vetra u kombinaciji sa lokalno visokim talasima koji su se već ili će se tek generisati. Upravljanje plovilom u tim uslovima zahteva veliko iskustvo kao i adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku pre početka potencijalno opasnog vetra i talasa. Verovatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju - poručuju iz Uprave civilne zaštite Republike Hrvatske.

Prognoza DHMZ-a za danas

- Promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, a duž obale i s pljuskovima praćenim grmljavinom, lokalno i jače izraženim. Češće i obilnije padavine očekuju se na severnom Jadranu i u Gorskom kotaru dok će je najmanje biti u severnim kopnenim predelima, a na istoku zemlje ponegde može izostati.

Vetar slab i umeren jugozapadni i južni, u gorju ponegde i jak, a na Jadranu umeren i jak jugo, mestimice s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura vazduha na kopnu od 8 do 13, na moru od 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom od 14 do 19, na istoku i na Jadranu od 20 do 24 °C - stoji u prognozi DHMZ-a za danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA