≫ 

Direktor i profesori u srednjoj školi u Tuzli nameštali konkurs, izrečena im uslovna kazna

Oni su postupili suprotno ovlašćenjima u nameri da jednoj kandidatkinji pribave korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vreme, kao i da teže povrede prava drugih kandidata koju su konkurisali za istu poziciju

  • 0
Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli

Printskrin: Google maps, Shutterstock

Opštinski sud u Tuzli doneo je prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv direktora i dva profesora kojom su proglašeni krivim za nameštanje zaposlenja jednoj osobi u Mešovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u tom gradu.

Kako je navedeno u presudi Opštinskog suda, oni su proglašeni krivima jer su 31. avgusta 2018. godine, radeći kao odgovorne osobe u ovoj školi u Tuzli i to Smajić kao direktor, a Delalić i Mehić kao profesori, a zajedno kao članovi komisije za sprovođenje intervjua u postupku zapošljavanja u školi, postupili suprotno svojim ovlašćenjima.

Oni su, kako je pojašnjeno, postupili suprotno ovlašćenjima u nameri da jednoj kandidatkinji pribave korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vreme, kao i da teže povrede prava drugih kandidata koju su konkurisali za istu poziciju, prenosi Klix.ba

Tokom konkursa, imenovani nisu sproveli razgovor sa ostalim kandidatima, a u zapisnik sa intervjua je lažno prikazano da su kandidatima postavili po tri stručna pitanja, iako su znali i bili svesni da to nije bio slučaj.

Takođe, nisu ni obrazložili dodeljeni broj bodova, na koji način su kandidatkinjama koje sve imaju završenu VSS, dodeli bodove u rasponu od 1,5-2,5 boda dok su kandidatkinji koja ima završenu srednju stručnu spremu, dodelili maksimalna tri boda, čime su teže povredili prava ostalih kandidatkinja, jer su ih onemogućili da ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri.

Na taj način su jednu kandidatkinju stavili u povoljniji položaj na rang listi kandidata, na osnovu čega je direktor škole doneo odluku o prijemu kandidata u radni odnos kao Saradnika za ekonomsko-finansijske poslove na puno i neodređeno radno vreme, pribavivši joj na taj način korist u vidu zasnivanja radnog odnosa i prava iz radnog odnosa na neodređeno vreme, navedeno je iz Opštinskog suda u Tuzli.

Okrivljenima je za ovo krivično delo izrečena uslovna presuda.

"Smajiću je utvrđena kazna zatvora u trajanju od osam meseci, a Delaliću i Mehić kazne zatvora od po šest meseci, s tim da je određeno da se ta kazna neće izvršiti, ako imenovani za vreme od dve godine, po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo", navedeno je iz suda.

Smajiću je izrečena bezbednosna mera zabrane vršenja dužnosti direktora u svim osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini, u trajanju od dve godine. S obzirom na to da je reč o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna, stranke će imati pravo na žalbu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA