Snažno nevreme sinoć pogodilo Istru, sela skroz odsečena: Uništene ulice, javili se odroni, naselja bez vode

Velike probleme stvaraju i odroni kojih ima na sve strane, najteža situacija bila je u Pazinu

  • 0

Velika količina kiše koja je noćas pala na području Istarske županije posebno je pogodila područje Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Poreštine.

Vatrogasci i sve nadležne službe su od noćas na terenu, prvenstveno se radilo na zaštiti građana i imovine od bujičnih poplava. Usled odrona zabeležene su štete na putevima, a na nekima je, zbog sigurnosti, obustavljen saobraćaj zbog velikih količina vode.

Zabeleženo je nekoliko desetina intervencija vatrogasaca, najviše na području Buzeštine i Pazinštine, koji su ispumpavali vodu, pretežno iz privatnih, odnosno stambenih objekata. Prema dosadašnjim informacijama, u tim delovima Istre biće i najveće štete, čiji razmere još moraju da se utvrde.

Velike probleme stvaraju i odroni kojih ima na sve strane. Najteža situacija bila je u Pazinu.

Upravo zbog odrona selo Bankovac ostalo je izolovano. Sa pazinske strane odsečeno je selo Ukotići, piše Index.

Na terenu su sve komunalne službe grada Pazina koje čiste ulice na više mesta. Kod sela Ukotića je i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić sa saradnicima kako bi odredili prioritete delovanja. U selu Bankovci, gde je takođe jutros bila gradonačelnica, nalaze se opasna klizišta nedaleko od jedne kuće i jedne štale sa 13 krava.

U toku je sanacija odrona na saobraćajnicama MO-a Zamask i MO-a Kašćerga.

Stotinak odrona na ulicama

Vatrogasci Buzeta, Pazina i Umaga zajedno sa Vodoprivredom rade na ispumpavanju vode kako bi se sistem vodosnabdevanja mogao u što kraćem roku da se stavi u pogon. Prema rečima Istarskog vodovoda, kroz dva-tri dana sistem bi trebalo da se osposobi.

Nevreme sa grmljavinom i ekstremne količine kiše prouzrokovali su velike štete, naročito na Buzeštini. Prema prvim procenama, na stotinak mesta nalaze se veći ili manji odroni na ulicama, a najveći odron je na saobraćajnici od Vrha prema Marčenegli, gde je prekinut saobraćaj jer je uništen asfalt.

Po podacima merne stanice Butoniga, tokom noći utvrđeno je 188 litara kiše po četvornom metru, a prema informacijama iz Buzeta, gradonačelnik Damir Kajin predložiće županu proglašenje situacije elementarne nepogode.

Po rečima načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dine Kozlevca, sve službe na terenu rade na normalizaciji saobraćaja i života, a u toku je ispumpavanje vode koja je prodrla u postrojenja za akumulaciju Butoniga.

- Bujica je ugrozila pumpe na postrojenju, ali na svu sreću, nisu stradale, odnosno nisu potopljene - istakao je Kozlevac.

Istarski župan Boris Miletić krenuo je u obilazak područja koja su pogođena nevremenom. Iz županije su jutros poručili da je situacija pod kontrolom.

U međuvremenu vremenske prilike su se smirile, pa se prema prognozi više ne očekuju velike količine padavina, što će omogućiti da se saniraju nastale štete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA