≫ 

Petoro u istražnom zatvoru zbog prodaje lažnih kovid-potvrda u Hrvatskoj

Zagrebačka policija u četvrtak je podnela prijavu, a USKOK pokrenuo istragu protiv čak 243 osobe koje sumnjiče da su primile odnosno davale mito kako bi bez vakcinacije mogle da dobiju kovid-potvrde od jula do novembra prošle godine

  • 0
Potvrda koju potpisuje pacijent, vakcinacija Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, batut.org.rs

Sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomesečni istražni zatvor za petoro osumnjičenih organizatora koruptivnog lanca koji je nevakcinisanima omogućavao da na osnovu lažnih podataka o vakcinaciji dobiju kovid-potvrde.

Advokat Mate Matić koji brani prvoosumnjičenu 32-godišnju medicinsku sestru Hini je potvrdio da je petoro osumnjičenih pritvoreno zbog opasnosti od uticaja na svedoke, prenosi Index.hr.

Zagrebačka policija u četvrtak je podnela prijavu, a USKOK pokrenuo istragu protiv čak 243 osobe koje sumnjiče da su primile odnosno davale mito kako bi bez vakcinacije mogle da dobiju kovid-potvrde od jula do novembra prošle godine. Istražitelji sumnjaju na to da je kriminalni lanac vodilo 12 hrvatskih državljana - 10 muškaraca i dve žene koji su se okupili kako bi zaradili "znajući da postoji interes građana za pribavljanje EU digitalnih kovid potvrda bez obavljene vakcinacije", izvestila je policija.

Među 243 osumnjičena našlo se i troje srpskih kao i jedan kosovski državljanin. Ukupno, reč je o 152 muškarca i 91 ženi, u dobi od 21 do 84 godine. Glavnih 12 okrivljenih je, kako navodi USKOK, podelilo zadatke pa je prvoosumnjičena 32-godišnja medicinska sestra, koja je radila u Domu zdravlja Zagreb - Zapad, unosila u sistem Ministarstva zdravstva lažne podatke o vakcinaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA