≫ 

Umirala su od gladi, bolesti, hladnoće, tuge: Pre 80 godina u Sisku stradala kozarska, srpska deca

Obeležen 80 godina stradanja, ali i spasavanja ratne siročadi u dečijem koncentracionom logoru u Sisku

  • 5
Dečje groblje u Sisku, park Diane Budisavljević Foto: Tanjug/HINA

Na Dečijem groblju u Sisku, u Parku Diane Budisavljevic, danas je obeležena 80. godišnjica stradanja, ali i spasavanja ratne siročadi u dečijem koncentracionom logoru u Sisku.

Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine grada Siska, bila je posvećena afirmaciji humanitarnog rada sisačkog učitelja Ante Dumbovića, koji je svojim zalaganjem spasao veliki broj dece, prenela je Hina.

Na komemoraciji je govorio saborski poslanik i predsednik SNV Milorad Pupovac, koji je podsetio da su u Sisku stradala kozarska, srpska deca, koja su umirala od gladi, bolesti, prljavštine, hladnoće i od tuge.

- To nisu bila napuštena deca, ni izbeglice, nego su to bila deca koja su zajedno sa svojim roditeljima i komšijama odvedena u logore širom NDH i Trećeg rajha. Oko dece koja su nasilno razdvajana od porodice borile su se dve sile. Jedna je bila sila dobra - na čelu s Dianom Budisavljević i Antom Dumbovićem, a druga je bila sila zla - ustaške vlasti i organizacije koje su navodno brinule o njima, uključujući i upravnika logora -  rekao je Pupovac.

On je poručio da je danas jednostavno učiti decu da zlo nije ni hrvatstvo ni srpstvo, niti nešto treće što imenuje nacionalnost, jer ni jedno ni drugo ni treće, kako je naveo, samo po sebi nisu zlo.

- Zlo su ljudi koji u narode unose ideje i upravljaju interesima koji su naopaki i koji druge narode pretvaraju u predmet mržnje i uništenja, uključujući i decu. Zbog toga treba dolaziti na ovo mesto -  zaključio je Pupovac.

Kako je rečeno tokom komemoracije, kroz sisačke dečije logore, koje je ustaška vlast nazivala prihvatilištima, od jeseni 1942. godine prošlo je oko pet hiljada dece, a u Sisku je umrlo i sahranjeno oko 1.150 mališana.

Tokom današnje komemoracije je predloženo da Ante Dumbović dobije svoju ulicu u Sisku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СУ

    1. oktobar 2022 | 23:19

    Семе вам се затрло усташко.

  • Aco

    1. oktobar 2022 | 23:15

    MDH Ante Pavilca je jedina imala logor za decu.To cak ni Hitlerova Nemacka nije imala..Sa kim idjose Srbi 45.g. U jednu drzavu.

  • Поп

    2. oktobar 2022 | 01:31

    Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се ничега не боје него зато што се ничега не стиде. Јован Дучић.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA