≫ 

Uhapšen Rade Milošević, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore

"Vijestima" je od više izvora potvrđeno da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i Nikšiću, a veruje se da Milošević i drugi osumnjičeni bili uključeni u sistem krijumčarenja cigareta, koje je država oduzela u magacinima Luke Bar

  • 0

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević uhapšen je večeras u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a, zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je krao i švercovao dio cigareta, koje je država letos zaplenila u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, javljaju Vijesti. 

Milošević i još nekoliko osoba uhapšeni su zbog krivičnog dela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje cigareta.

Među osumnjičenima, ima još osoba iz državnog sistema, koje su uhapšene u tajnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su bili u organizovanom lancu krađe i krijumčarenja cigareta, koje su navodno spaljivane u pećima "Javorka" i "Željezare" u Nikšiću.

"Vijestima" je od više izvora potvrđeno da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i Nikšiću, a veruje se da Milošević i drugi osumnjičeni bili uključeni u sistem krijumčarenja cigareta, koje je država oduzela u magacinima Luke Bar.

SDT veruje da u pećima nije spaljen broj paketa, kako se to verovalo i kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Uprava prihoda i carina organizovala je prvo uništavanje, 30. juna ove godine, u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“. U toj tajnoj operaciji, mimo znanja Uprave policije, pred četvoročlanom komisijom UPC uništen je dio ali nikada nije javno objelodanjeno koliko paketa.

Ta operacija, koju je odobrio Milošecić, bila je signal da se moguće nešto sumnjivo događa, te da su akcije uništavanja - paravan za šverc i bogaćenje.

U naredna dva navrata, Uprava prihoda i carina organizovala je paljenje 17. avgusta, kada je UPC saopštila da će tog dana biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar u pećima koje se nalaze u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću.

Poslednje spaljivanje organizovano je u četvrtak u Željezari, kada je Milošević saopštio da će se uništiti roba vredna 3 miliona na tržištu, a u nabavci blizu milion.

Tom uništavanju prisustvovali su i premijer Dritan Abazović i ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Državna akcija spaljivanja cigareta je planska aktivnost koju prati niz radnji obavezujućih za Upravu prihoda i carina kao članicu svetske carinske konvencije. Vlada Dritana Abazovića obavezala se pred Evropskom komisijom da će planski uništavati cigarete, kao važan korak u cilju eliminisanja šverca cigareta.

Prema dostupnim podacima, nakon više akcija zapljene cigareta u Slobodnoj carinskoj zoni, znatno se smanjio ,,dotok“ ilegalnih cigareta na ulicama crnogorskih gradova.

Premijer je nekoliko puta izjavljivao da je time šverc cigareta "klinički mrtav".

Podaci OLAF-a, evropske službe za suzbijenje međunarodnih finansijskih i švercerskih prevara, pokazuju da značajan kontigent ilegalnih cigareta se, kanalima preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine distribuira ka EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA