≫ 

Čekaju se zvanični rezultati izbora u BiH: I Trivić i Dodik kažu da su pobednici, Cvijanović u Predsedništvu

Izlaznost na današnjim izborima bila manja u odnosu na 2018. godinu

  • 35
Milorad Dodik, Zeljka Cvijanovic, Jelena Trivic Foto: Tanjug/AP

U BiH danas su održani opšti izbori, biračka mesta zatvorena su u 19 sati, a rad pojedinih će biti produžen za onoliko koliko je tokom dana iz bilo kog razloga glasanje bilo privremeno prekinuto. Na izborima su građani birali svoje predstavnike na svim nivoma vlasti - u državi, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Na više od 5.900 biračkih mesta,  građani su birali tri člana Predsedništva BiH (po jednog iz reda tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata), poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Bira se i predsednik Republike Srpske, dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), kao i poslanike za skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa u BiH ima 3.368.666 birača. Na izborima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada.

01:05 - Dodik: Što se mene tiče ja sam pobedio, ali sam dovoljno ozbiljan da sačekam konačan rezultat

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare jedan sat iza ponoći da on vodi u odnosu na Jelenu Trivić, koja je proglasila pobedu ali da je on dovoljno ozbiljan da sačeka krajnje rezultate.

Rekao je da što se njega tiče on je pobedio, i da je razlika je nedostižna.

00:36 Slavlje i u SNSD, stigao Dodik, kažu da vodi 

Nakon što je u Gradski odbor SNSD-a u Banjaluci stigao Milorad Dodik, usledilo je i slavlje praćeno muzikom uživo i gromoglasnim glasnim aplauzima. Medijima koji se nalaze u sali pored gde se nalaze kandidati SNSD-a, ali i kandidat za predsednika RS-a Milorad Dodik  i buduća članica Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović, nije dozvoljen ulaz, ali muzika uživo i dobra atmosfera odzvanja holovima.

Medijima je rečeno da će imati priliku da snime slavljeničku atmosferu posle i da Dodik vodi sa 26.000 glasova razlike ispred Jelene Trivić.

00: 27 CIK: U ponedeljak u 9h ćemo saopštiti ko je predsednik Republike Srpske

00:25 Trivićeva: Biću predsednica svih građana Republike Srpske 

00:04 Borenović:Trivićeva je novi predsednik Srpske

Predsednik PDP Branislav Borenović saopštio je večeras da je kandidat te stranke Jelena Trivić novi predsednik Republike Srpske. Borenović je rekao da je Trivić dobila podršku od 72,3 odsto prebrojanih glasova, odnosno 461.825 glasova birača.

Prema njegovim rečima, Trivićeva je 11.200 glasova u prednosti u odnosu na kandidata SNSD Milorada Dodika.

- Trivić ima 51,2 odsto, a Dodik 48,7 odsto -  saopštio je Borenović nezvanične i nepotpune izborne rezultate PDP-a. Najavio je da će za 20 minuta Trivićeva da se obratiti građanima RS.

23:58 Bećirović proglasio pobedu za člana Predsedništva BiH

Kandidat SDP za člana Predsedništva BiH, Denis Bećirović, koga je podržalo 10 opozicionih stranaka proglasio je večeras pobedu. Ujedinjena opozicija ima člana Predsedništva BiH sa najviše glasova u novom sastavu ovog najvišeg državog tela, rekao je Bećirović u obraćanju.

Rekao je da nije vreme za bilo kakvu euforiju i trijumfalizam kada, kako je rekao, zna da mnogi koji gledaju njegovo obraćanje, obespravljeni i siromašni, nemaju razloga za slavlje.

Bećirović je pozvao na ujedinjenje svih za, kako je rekao, dobro građana i BiH.

23:49 SNSD proglasio pobedu Željke Cvijanović za Predsedništvo BiH

- Članica SNSD-a Željka Cvijanović proglasila je pobedu u utrci za člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske na danas održanim Općim izborima u našoj zemlji.

23:46 Mirko Šarović priznao poraz u utrci za člana Predsedništva BiH

Mirko Šarović, lider SDS-a i kandidat opozicije za člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, večeras je priznao izborni poraz, javlja klix.ba. On je večeras iz izbornog štaba SDS-a saopćio da njegova protukandidatkinja Željka Cvijanović (SNSD) ima značajnu prednost od oko 50 hiljada glasova.

Šarović je priznao da je njena prednost nedostižna.

Na osnovu obrađenih 36,76 posto biračkih mjesta, kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović osvojila je 136.772 glasa, a Mirko Šarović 95.374 glasa. To je saopćio i potpredsjednik SDS-a Milan Radović.

23:33 Predsednik SDA Bakir Izetbegović  priznao poraz od Denisa Bećirovića

- Rezultati nisu zvanični ali je jasno da sam ja izgubio za člana Predsedništva od 11 stranaka - rekao je on.

BiH Bosna i Hercegovina izbori Foto: Tanjug/AP

23:18 Ahmetović:Izbori u BiH pokazuju jasno opredeljenje za Evropu

Izvestilac nemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović ocenio je večeras da rezultati izbora u BiH pokazuju jasno opredeljenje za Evropu.

-Današni izborni rezultati ne predstavljaju samo jasan znak, već i empirijski dokaz da su liberalne snage u zemlji prevladale i da većina građana BiH želi evropski put i građansku državu - istakao je on u saopštenju.

Naglasio je da ga kao socijaldemokratu posebno raduju rezultati i čestitao Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću na, kako je naveo, ''impresivnim izbornim rezultatima".

- Želja građana sada mora biti aktivno podržana i država mora biti zaštićena od destruktivnih uticaja. Jasna pobeda Komšića i Bećirovića su jasan indikator da je etničko-nacionalna ideologija Dejtona prevaziđena i stvar prošlosti -  dodao je on.

Ahmetović je rekao da, nakon današnih izbora, ništa više ne bi trebalo da stoji na putu evropske budućnosti BiH.

- Postoji jasna većina širom zemlje za reformski kurs. Kao nemački političar aktivno ću podržati te snage -  dodao je on u saopštenju.

23:15 Cvijanović prva žena član Predsedništva BiH

Prema prvim nepotpunim rezultatima iz DF, SDP i SNSD, budući sastav Predsedništva BiH činiće Željko Komšić sa preko 70 odsto podrške, Denis Bećirović sa više od 50 odsto podrške i Željka Cvijanović sa 60 odsto podrške. Ako se ovi rezultati potvrde, biće to istorijska pobeda Cvijanovićeve, koja će postati prva žena članica Predsedništva BiH.

Dan srpskog jedinstva Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

22:54 Komšić najavljen kao budući član Predsedništva BiH

Željko Komšić najavljen je večeras u svojoj Demokratskoj fronti kao aktuelni i budući član Predsedništva BiH.

On je rekao da su rezulati izbora za članove Predsedništva već prilično jasni i izrazio očekivanje da će i DF slediti isti rezultat.

- Ono što smo imali priliku da vidimo u kampanji jeste pozitivna atmosfera, organizovali smo je na način da ne budemo bahati, grubi i prljavi prema političkim protivnicima -  rekao je Komšić.

DF je, kazao je, stao iza svoje ideje koju je uspeo i da približi građanima.

"Ono što do sada imamo izgleda dobro, nama je bilo bitno da DF kao stranka ostane u ovom izbornom ciklusu na svim nivoima vlasti", rekao je lider DF i dodao da, ipak, "ne treba trčati pred rudu".

Komšić je komentarisao i nametnutu odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmeni Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH i dodao da je visokom predstavniku rekao da je važno da u tome nema diskriminacije i da nema procenata koji su izazvali opravdano nezadovoljstvo građana BiH.

- Nisam stigao da pročitam, ali mi se čini da je njegova odluka neka vrsta balansa kako bi se izbegle manipulacije sa etničkim opredeljinjima, ali se tiče i ubrzanja procesa oko formiranja vlaste - rekao je Komšić.

22:47 - Izborni štab PDP-a: Apsolutna dominacija kandidata PDP-SDS Јelene Trivić u Banjaluci.

22:45 - Na 900 prebrojanih biračkih mesta, Milorad Dodik osvojio je 100.940 glasova. 

Na 900 prebrojanih biračkih mesta, kandidat SNSD-a za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik osvojio je 100.940 glasova, a kandidat PDP-a Jelena Trivić ima 82.909 glasova, podaci su SNSD-a. Iz PDP-a, pak, tvrde da Trivićeva vodi.

22:04  SAD podržale nametnutu odluku Šmita

Stejt Department podržao je večeras odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita o nametanju izmena Izbornog zakona BiH i izmeni Ustava Federacije BiH.

- Odluka visokog predstavnika rešava probleme koji godinama muče Federaciju Bosne i Hercegovine. Ova akcija je bila i hitna i neophodna kako bi se osigurao suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH -  saopštio je portparol Stejt Departmenta Ned Prajs.

Prethodno je podršku Šmitu dala i Ambasada SAD u Sarajevu.

21:56 - Kovačević: Nastavljen trend podrške kandidatima SNSD 

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je nastavljen trend podrške kandidatima SNSD-a. Kovačević je naveo da je obrađeno 75 odsto biračkih mesta i da je kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović osvojila oko 240.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 160.000 glasova.

Kada je reč o izborima za predsednika Republike Srpske, Kovačević je rekao da je obrađeno oko 27 odsto biračkih mesta, kandidat SNSD-a Milorad Dodik ima oko 56 odsto osvojenih glasova, a kandidat SDS-PDP Јelena Trivić oko 44 odsto.

21.52 - Lider DNS-a Nenad Nešić čestitao je Željki Cvijanović pobedu na izborima 

On je rekao da je sada već izvjestan izbor Cvijanovićeve za srpskog člana Predsjedništva BiH. Nešić je naveo da će DNS imati sedam poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jednog u Predstavničkom domu PS BiH.

21:47 - Izborni štab PDP: trivić u prednosti 

Na uzorku od 184.713 glasova ili oko 29, 5 odsto,  Izborni štab PDP je saopštio da je kandidat za predsednika Republike Srpske Јelena Trivić ima 53,1 odsto, odnosno 98.624 glasa, a kandidat SNSD-a Milorad Dodik 45,3 odsto.

- Dakle trendovi pokazuju da je prednost Trivićeve oko 14.000 glasova - rekao je lider PDP-a Branislav Borenović.

21:29 Čolo:Izmene služe da otklone blokade pri formiranju vlasti

Izmene Izbornog zakona BiH koje je večeras nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit služe da otklone blokade pri formiranju institucija nakon izbora i da se implementira volja građana što pre, smatra nosilac liste Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo.

- To su mere koje idu u pravcu deblokade institucija u cilju bržeg formiranja vlasti nakon izbora -  kaže Čolo za Tanjug uz podsećanje da su u prethodnom mandatu imali blokadu implementacije izbornih rezultata i nisu mogli da formiraju vladu na nivou Federacije BiH.

Čolo navodi da sada visoki predstavnik otklanja te blokade i nameće odgovarajuće mere i rokove u kojima bi nakon izbora trebalo formirati vlast.

- Nameće mere i rokove da volja građana bude što pre implementirana i da se organi na svim nivoima što pre konstituišu - dodaje ona.

Ocenila je da te mere vode u pozitivnom pravcu jer, kako kaže, blokade se nisu mogle otkloniti bilo kakvim uticajem unutrašnjih aktera.

- Visoki predstavnik je u skladu sa Aneksom 10 ovlašćen da pomogne u rešavanju svake sporne situacije u BiH na način na koji proceni da je to najbolje u datom trenutku i on je to sada i uradio -  kazala je Čolo.

21:28 - SNSD blizu proglašenja pobede Željke Cvijanović

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je SNSD blizu proglašenja pobede kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Kovačević je naveo da je obrađeno 65 odsto biračkih mjesta i da je Cvijanovićeva osvojila više od 200.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 130.000 glasova.

Kada je reč o izborima za predsednika Republike Srpske, Kovačević je rekao da je obrađeno manje glasova, ali da na osnovu prebrojanih 18 odsto biračkih mesta, kandidat SNSD-a Milorad Dodik ima oko 57 odsto osvojenih glasova, a kandidat SDS-PDP Јelena Trivić oko 40 odsto.

21:18 Bećirović i Komšić vode u Federaciji BiH

Kandidat ujedinjene opozicije za bošnjackog člana Predsedništva BiH Denis Bećirović povećao je svoju prednost nakon 27 odsto prebrojanih glasova na današnjim izborima.

Prema podacima Stranke demokratske akcije (SDA), Bećirović sada ima 51,39 odsto ili 75.295 glasova, Bakir Izetbegović iz SDA 44,65 odsto ili 65.417 glasova, a Mirsad Hadžikadić iz Koalicije Država ima 3,96 ili 5.807 glasova. Kada je reč o izboru člana Predsedništva iz hrvatskog naroda, prema izvorima SDA-a, vodi Željko Komšić sa 58,9 odsto ili 47.007 glasova, dok Borjana Krišto ima 41,1 odsto ili 32.796 glasova, prenosi RTRS.

21:02 - Na Konferencija za novinare Centralne izborne komisije BiH rečeno je da je izlaznost 50 odsto od ukupnog broja birača.  

Predsednik CIK Suad Arnautović napomenuo je da nedostaju brojevi sa biračkih mesta koja još nisu zatvorena. On je podsetio da je 2018. godine odziv na izborima u BiH bio 54,02 odsto.

U Federaciji BiH na današnjim izborima je glasalo 48 odsto birača, u Republici Srpskoj 53 odsto, a u Distriktu Brcko 44 odsto. U toku izbornog dana zabeležena su 52 incidenta na biralištima, od toga 26 u FBiH, 21 u RS i pet u Distriktu Brčko.

20:58 Bećirović i Komšić vode u Federaciji BiH

Kandidat ujedinjene opozicije za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denis Bećirović povećao je svoju prednost nakon 27 odsto prebrojanih glasova. Prema podacima SDA, Bećirović sada ima 51,39 odsto ili 75.295 glasova, Bakir Izetbegović 44,65 odsto ili 65.417 glasova, a Mirsad Hadžikadić ima 3,96 ili 5.807 glasova.

Kada je reč o izboru člana Predsedništva iz hrvatskog naroda, prema izvorima SDA-a, vodi Željko Komšić sa 58,9 odsto ili 47.007 glasova, dok Borjana Krišto ima 41,1 odsto ili 32.796 glasova, prenosi RTRS.

20:46 Podrška Željki Cvijanović

Portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević rekao je da je na osnovu oko 150 obrađenih biračkih mesta na današnjim izborima vidljiv trend podrške kandidatu te stranke za srpskog člana Predsedništva BiH Željki Cvijanović.

On je u izjavi za RTRS dodao da na osnovu 5 odsto obrađenih biračkih mesta u trci za presednika Republike Srpske vodi kandidat SNSD-a Milorad Dodik.

- Ono što možemo da primetimo je da će izlaznost biti manja nego 2018. godine, ali uvereni smo da će SNSD izboriti ubedljivu pobedu i to na svim nivoima. Takvi su nam svi podaci i izveštaji sa terena -  rekao je Kovačević.

21:00 - Kandidat SNSD-a Milorad Dodik objavio na Tviteru podatke o broju glasova 

Lider SNSD i kandidat za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik objavio je na Tviteru da, na osnovu 5.000 prebrojanih glasova, ima prednost u odnosu na svoju protivkandidatkinju Jelenu Trivić iz PDP-a na današnjim izborima.

Dodik je na Tviteru naveo i da kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović vodi u trci za srpskog člana Predsedništva BIH.

- Na 5.000 prebrojanih prednost u moju korist je 2.200 glasova. Željka Cvijanović vodi više od 8.000 glasova -  napisao je Dodik.

On je objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako prati rezultate glasanja.

20:19 Kristijan Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona u BiH: Ovo su detalji

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit iskoristio je Bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Izbornog zakona.

Ove mere imaju za cilj poboljšanje funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i osiguranje blagovremene implementacije rezultata izbora iz oktobra 2022. godine.

20:08 - CIK: Izborni dan protekao uspešno

U BiH su danas održani Opšti izbori, a izborni dan protekao je uspešno, rekao je večeras član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić

19:21 - Policajac spasao život momku na biračkom mestu

Policajac Predrag Petrović spasao je život mladiću iz ovog mesta čiji su inicijali D.R. (25), kojem je pozlilo na biračkom mestu Rakino Brdo, opština Osmaci, rekao je danas komandir Policijske stanice Osmaci Miljan Bobar.

16:34 - Žena preminula na glasanju u Sarajevu: Biračko mesto trenutno zatvoreno

Starija ženska osoba danas je preminula na biračkom mestu u Sarajevu dok je stajala u redu za glasanje, potvrđeno je za Klix.ba iz policije.

Inače, građani su su birali 518 predstavnika između 7.743 kandidata, koji će ih zastupati na svim nivoima vlasti u državi i oba entiteta. Za članove Predsedništva BiH kandidovano je ukupno 10 kandidata, po pet iz oba entieta.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice - Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana ovog najvišeg državnog tela. Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovani su Borjana Krišto (HDZBIH) i Željko Komšić (DF), Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionihh stranka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.

Kako je saopšteno iz CIK, prvi izborni rezultati za članove Predsedništva BiH mogli bi biti poznati do ponoći izbornog dana.

Rok za objavu konačnih rezultata je mesec dana, odnosno 1. novembar, kada počinje da teče rok za formiranje novog saziva Predsedništva BiH i državnog parlamenta, kao i parlamenata Federacije BiH i Republike Srpske, i nižih nivoa vlasti.

Uprkos višegodišnjim insistiranjima političkih predstavnika Hrvata u BiH i zvaničnog Zagreba na izmeni Izbornog zakona, ovi izbori, koji su prema ocenama analitičara najvažniji od kraja rata, odnosno usvajanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, biće održani po starim izbornim pravilima, osim u nekim tehničkim detaljima, koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit koristeći se bonskim ovlašćenjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    2. oktobar 2022 | 21:49

    ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА И СВИ СРБИ ШИРОМ СВЕТА

  • Boki

    2. oktobar 2022 | 22:52

    Ovom Dodiku malo 20 godina,on bi večno da vlada a narod živi bedno i svi beže preko ..

  • Laktasenko

    2. oktobar 2022 | 20:48

    Izlaznost je manja jer se narod iselio bezeci od bede koju im upravo on donio..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA